Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Για λογοκλοπή στη διατριβή του κατηγορείται ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Το εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό Nature κατηγορεί τον νέο πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, για λογοκλοπή μεγάλων τμημάτων της διδακτορικής του διατριβής.

Το διεθνές περιοδικό Nature αναφέρει ότι είδε στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης σύμφωνα με τα οποία σχεδόν η μισή διατριβή των 432 σελίδων του Πόντα για τη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε το 2003 στη ρουμανική γλώσσα, είναι ένα κείμενο που έχει αντιγραφεί, χωρίς να περιλαμβάνει τις κατάλληλες αναφορές.

Σύμφωνα με το Νature, η διατριβή επανεκδόθηκε με τη μορφή βιβλίου το 2004, με ελάχιστες τροποποιήσεις, ενώ αποτελεί τη βάση ενός άλλου βιβλίου που εκδόθηκε το 2010 για την υπευθυνότητα στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Μια πρώην υποψήφια διδάκτωρ υπό την επίβλεψη του Πόντα ορίστηκε συσυγγραφέας των βιβλίων.

Μεγάλο μέρος των τριών εκδόσεων δείχνουν να είναι όμοια ή σχεδόν όμοια στο θέμα των μονογραφιών που είχαν γράψει οι ρουμάνοι εμπειρογνώμονες στο Δίκαιο Ντουμίτρου Ντιακόνου και Βασίλε Κρετού. Οι εκδόσεις επαναλαμβάνουν επίσης τη μετάφραση μιας έκδοσης στα αγγλικά ενός ακόμη εμπειρογνώμονα, του Ιον Ντιακόνου, αναφέρει το περιοδικό.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης, του οποίου η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε στις 15 Μαΐου την παραίτηση του υπουργού του της Παιδείας Ιοάν Μανγκ που κατηγορείτο για λογοκλοπή επιστημονικών άρθρων. Ο Πόντα είχε ήδη αναγκαστεί να απορρίψει την πρώτη του υποψήφια για το υπουργείο Παιδείας, η οποία επίσης κατηγορείτο για λογοκλοπή.

Ο Πόντα απέρριψε τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο, πρόεδρο Μπασέσκου ότι ενορχηστρώνει εκστρατεία σε βάρος του.

Αν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, επισημαίνει το Nature, «θα πρέπει να ασκηθούν δημόσιες πιέσεις για την παραίτηση του Πόντα» .
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...