Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Σερβία

Cropped photo of Tomislav Nikolić. Author allo...
Tomislav Nikolić. (Photo credit: Wikipedia)
Με εκπροσώπους του συνασπισμού υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), αύριο, Τετάρτη 6 Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επαφές του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Χθες, ο κ. Νίκολιτς είχε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με εκπροσώπους του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), από τους κόλπους του οποίου προέρχεται και ο ίδιος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε πως θα πρέπει να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Τόνισε δε πως οι βασικές προτεραιότητες του έργου της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κι ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων.

Την Κυριακή, ο κ. Νίκολιτς απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις σχετικά με το ποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα καταφέρει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσου σχηματισμού ενός κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει τα «ηνία» της διακυβέρνησης.

Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους των Σοσιαλιστών κι, όπως είπε, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία γι’ αυτές τις διαβουλεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός υπό το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξασφάλισε 73 έδρες στη νέα βουλή, ακολουθούμενος από τους συνασπισμούς υπό τους Δημοκράτες και τους Σοσιαλιστές με 67 και 44 έδρες αντίστοιχα.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη 126 βουλευτών.

Ο επικεφαλής του SNS Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προσφέρει συνεργασία στους Σοσιαλιστές, αλλά και σε άλλα μεμονωμένα κόμματα, με τα οποία έχει ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωνε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη η σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πως οι συνομιλίες με τους Δημοκράτες θα συνεχιστούν.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν σοβαρές συνομιλίες με τους Δημοκράτες. Εάν δεν επιτύχουν, μόνο τότε ο συνασπισμός SPS-PUPS-JS θα συνομιλήσει με άλλους πιθανούς εταίρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η 5η Σεπτεμβρίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...