Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΠΓΔΜ: Το Ε.Σ.Ρ. ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) της ΠΓΔΜ αφαίρεσε, χθες, την άδεια λειτουργίας του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού Α2, λόγω παρατυπιών στη μορφή του προγράμματος του σταθμού, γεγονός που προκάλεσε σήμερα αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.
Το ΕΣΡ της ΠΓΔΜ αφαίρεσε την άδεια από τον σταθμό, επειδή αυτός δεν ανταποκρίθηκε στις συστάσεις και στις διορίες για εναρμονισμό του προγράμματός του. Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ θεώρησε ότι ο σταθμός προέβαλε περισσότερο ψυχαγωγικό και λιγότερο ενημερωτικό πρόγραμμα, κατά παράβαση του πλαισίου λειτουργίας του.
Ο Πέταρ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ο οποίος χθες χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας για την αποποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Επιτροπής για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας από τον Α2.
Ο κ. Στάνο σημείωσε ότι η χθεσινή καλή είδηση για τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ, επισκιάστηκε από την απόφαση για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Α2. Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τι θα συμβεί περαιτέρω με τον Α2, καθώς, όπως σημείωσε, η ελευθερία του Τύπου είναι ένα από τα βασικά σημεία του ενταξιακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει η ΕΕ με την ΠΓΔΜ.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωσή της επισήμανε ότι συμφωνεί πως όλα τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλαίσιο λειτουργίας τους, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο Α2 είναι ο πρώτος σταθμός στη χώρα από τον οποίο αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για μη συμμόρφωση με τις συστάσεις για τη μορφή προγράμματος.
Την έντονη διαφωνία τους για την απόφαση αυτή του ΕΣΡ της ΠΓΔΜ εξέφρασαν και δημοσιογραφικοί φορείς και οργανώσεις στη χώρα, οι οποίοι σημείωσαν ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Α2 αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία και τον εκδημοκρατισμό στη χώρα.
Ο Α2 είναι ένας μικρός τηλεοπτικός σταθμός,ο οποίος μέχρι πέρυσι ανήκε στον επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι. Ο κ. Ράμκοφσκι ήταν ακόμη ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου σε τηλεθέαση σταθμού στη χώρα, Α1 και τριών ημερησίων εφημερίδων.
Όλα τα ΜΜΕ του Ράμκοφσκι, με εξαίρεση τον Α2, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο λειτουργούσε υπό καθεστώς εκκαθάρισης, έκλεισαν, μετά τη δίωξή του και την ποινή κάθειρξης 13 ετών που του επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων, τον περασμένο Μάρτιο, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Προηγουμένως, είχαν κατασχεθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου του Β.Ράμκοφσκι.
Οι κατηγορίες και η φυλάκιση του επιχειρηματία είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την μεριά της αντιπολίτευσης, η οποία θεώρησε ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκούσαν τα ΜΜΕ του ομίλου Ράμκοφσκι προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...