Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το 30% ξεπερνά η «γκρίζα» οικονομία στη Βουλγαρία

Η σκιώδης οικονομία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ξεπερνά το 30%, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε το αρμόδιο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας εθνικό κέντρο της Βουλγαρίας.

Στα πορίσματα της μελέτης σημειώνεται ότι, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέσο ποσοστό της γκρίζας οικονομίας στην ΕΕ είναι μεταξύ 15% και 17%.

Η γκρίζα οικονομία στη Βουλγαρία, αναφέρεται στη μελέτη, κατέγραψε πτώση το 2011, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την πώληση προϊόντων, ενώ παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Οι τομείς με το μεγαλύτερο «μερίδιο» στη γκρίζα οικονομία στη Βουλγαρία είναι αυτοί των κατασκευών, του τουρισμού και των υπηρεσιών υγείας, όπου το σχετικό ποσοστό φτάνει το 50%-60%.

Ειδικοί του κέντρου που εκπόνησε τη μελέτη επισημαίνουν, μάλιστα, ότι στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, η γκρίζα οικονομία λαμβάνει ενίοτε διαστάσεις διαφθοράς.

Το χαμηλότερο ποσοστό γκρίζας οικονομίας στη Βουλγαρία παρατηρείται στην παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες (10%-12%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...