Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τον Ιούνιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και ΠΓΔΜ


Την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ επανήλθε σε τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τελείως την πολιτική κρίση προκειμένου να διατηρήσει τη θετική αυτή τάση, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση έκθεση προόδου για τη βαλκανική αυτή χώρα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Νωρίτερα είχε συμφωνηθεί ότι, τον Ιούνιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, αλλά οι πολιτικές εντάσεις στη χώρα απείλησαν προς στιγμήν την ευρωπαϊκή της πορεία.

   Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, η έκθεση δείχνει ότι, η πολιτική κρίση μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012 και η λύση που βρέθηκε μέσω της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν όλα τα πολιτικά κόμματα την 1η Μαρτίου 2013, δεν απέτρεψε την πρόοδο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ΕΕ.

   Διεμήνυσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων. "Κατέστησα ξεκάθαρο στους συνομιλητές μου, στα Σκόπια, την περασμένη εβδομάδα, τη σημασία της διασφάλισης εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (για τη διερεύνηση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου 2012) και την υπογραφή του διακομματικού Μνημονίου Κατανόησης (στο οποίο θα εκφράζεται η βούληση όλων των πλευρών για συνεργασία με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας) καθώς και την επανέναρξη του διαλόγου με τους δημοσιογράφους" σημείωσε ο κ. Φούλε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο europa.eu.

   Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ, o κ. Φούλε είπε πως στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης σημειώνεται ότι "οι σχέσεις με τους γείτονες παρέμειναν καλές και έχουν γίνει βήματα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα".

   Σημείωσε ακόμη πως οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πήραν νέα ώθηση κατά την υπό εξέταση περίοδο. "Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση, την περασμένη εβδομάδα, σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των δύο χωρών (σ.σ. τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι) κι ελπίζουμε πως αυτή θα οδηγήσει σε συμφωνία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φούλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...