Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ε. Μαρκουλλή: «Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ»

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Η κ. Μαρκουλλή, με την ιδιότητα της υπουργού της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

«Η αναγνώριση του Κοσόβου δεν αποτελεί όρο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας κι αυτό διότι δεν υπάρχει κοινή θέση εντός της Ε.Ε. με δεδομένο ότι πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος» επισήμανε η ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το ζήτημα του Κοσόβου τίθεται ως προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνον όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επισήμανση του δημοσιογράφου της «Βέτσερνιε Νόβοστι» ότι κάποιοι στην Ε.Ε. παρομοιάζουν το πρόβλημα της Σερβίας με το κυπριακό ζήτημα η κ. Μαρκουλλή τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα.

"Η Κύπρος έγινε δεκτή με ομόφωνη απόφαση των μελών της Ε.Ε. ως ενιαίο, εδαφικά κράτος με προσωρινή αναστολή εφαρμογής της απόφασης στις περιοχές όπου η κυπριακή κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο» ανέφερε η κ. Μαρκουλλή. Επισήμανε δε ότι και η απόφαση για το Κόσοβο, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τον Ιούλιο του 2010 αποτελεί σαφή ένδειξη ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε πως «η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δε συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η ΥΠΕΞ της Κύπρου, καταλήγοντας στη συνέντευξη της στην «Βέτσερνιε Νόβοστι» τόνισε πως από την ίδια τη Σερβία εξαρτάται η δυναμική της πορείας για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που να επιτρέπουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...