Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΕΕ: Ανησυχία για πολιτική κρίση στη Ρουμανία

Η πολιτική κρίση στη Ρουμανία συνιστά ένα «μεγάλο κίνδυνο» και θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα για την πλήρη ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η Ρέντινγκ, που είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την κρίση αυτή από τις 3 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν την Κομισιόν, ρωτήθηκε για το θέμα ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

«Προσωπικά, διακρίνω ένα μεγάλο κίνδυνο στις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρουμανία», είπε η Ρέντινγκ, η οποία αργότερα σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο υπουργό Δικαιοσύνης Τίτους Κορλατεάν.

Εκφράζοντας πάντα την προσωπική της άποψη, η Επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κομισιόν «να παρακολουθεί επί πολλά χρόνια» την κατάσταση στο Βουκουρέστι, «με τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο» για την ένταξη της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν.

Μέσα σε μία εβδομάδα, η κεντροαριστερή κυβερνητική πλειοψηφία κατάφερε να αποπέμψει τον κεντροδεξιό πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, με την έγκριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η καθαίρεση του Μπασέσκου θα επικυρωθεί μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για το θέμα αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σιωπούν για την κατάσταση στη Ρουμανία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Να αποτιμά, να προτείνει, να επαληθεύει αν παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ένας πρωθυπουργός που διαθέτει ευρεία πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του, όμως δεν πρέπει να παραβιάζει τους κανονισμούς ή να εναντιώνεται στις αρχές μας», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Η ταχεία αντικατάσταση της ηγεσίας πολλών ρουμανικών θεσμών προκαλεί έκπληξη. Όπως και η απόπειρα --προφανώς δομημένη και προγραμματισμένη-- για την αποπομπή του προέδρου Μπασέσκου. Είναι γεγονός αμφιλεγόμενο σε πολιτικό επίπεδο, όμως είναι νόμιμο», πρόσθεσε.

Ο Σουλτς θα συναντηθεί αργότερα με τον Πόντα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις για τα τεκταινόμενα στη χώρα του και να διαβεβαιώσει ότι η Ρουμανία σέβεται το κράτος δικαίου.

Οι δυτικές κυβερνήσεις αλλά και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνει το Βουκουρέστι, όπως είναι ο περιορισμός των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και οι επιθέσεις εναντίον ορισμένων δικαστών. Ο Πόντα και ο Κριν Αντονέσκου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη θέση του Μπασέσκου, θεωρούν ότι πολλές από αυτές τις ανησυχίες οφείλονται στην «παραπληροφόρησή» τους από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

«Το κράτος δικαίου τηρείται και οι δημοκρατικές αξίες γίνονται σεβαστές», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κορλατεάν.

Άλλο ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις είναι οι όροι για την επικύρωση του δημοψηφίσματος καθαίρεσης του προέδρου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 50%. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς γενικά στη Ρουμανία η συμμετοχή στις εκλογές είναι μικρή. Το 2007, όταν και πάλι έγινε απόπειρα να καθαιρεθεί ο Μπασέσκου, η συμμετοχή ανήλθε μόνο το 45%.

Ωστόσο, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης του Πόντα υποστήριζαν το βράδυ της Τρίτης ότι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί με βάση το διάταγμα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και το οποίο δεν προβλέπει ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Ίον Ιονίτα, αρθρογράφο στην Adevarul, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε «τεράστιο πολιτικό λάθος» για την κυβέρνηση.

«Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό θα ήταν καταστροφικές για μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...