Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ρουμανία: Ο πρόεδρος Μπασέσκου μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου μεταβίβασε προσωρινά σήμερα την εξουσία στον αντίπαλό του και πρόεδρο της Γερουσίας Κριν Αντονέσκου, μετά την επικύρωση της αναστολής της προεδρικής εντολής του χθες το βράδυ από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοινώθηκε από την προεδρία.

Αυτή η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς δηλώσεις.Ο Αντονέσκου είναι ο πρόεδρος της Κοινωνικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL), ενός συνασπισμού στον οποίο μετέχουν οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι και το μικρό Συντηρητικό Κόμμα και ο οποίος ήρθε στην εξουσία το Μάιο. Το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της

καθαίρεσης του Μπασέσκου, στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία η πολιτική κρίση ανάμεσα στον κεντροδεξιό πρόεδρο και τον κεντροαριστερό συνασπισμό εντάθηκε σημαντικά και προκάλεσε ανησυχίες για το σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα αυτή η οποία μπήκε πριν από πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθαίρεση του Μπασέσκου δεν θα ισχύσει παρά μόνον αν επικυρωθεί από ένα δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί σήμερα για τη νομιμότητα ενός νόμου τον οποίο υποστηρίζει η πλειοψηφία και ο οποίος τροποποιεί τις προϋποθέσεις εγκυρότητας αυτού του δημοψηφίσματος διευκολύνοντας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, την καθαίρεση του Μπασέσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...