Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Οι Βόσνιοι τιμούν σήμερα τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Η Βοσνία τιμά σήμερα τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα του 1995, ενώ οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς δικάζονται στο Διεθνές Δικαστήριο, μετά από χρόνια καταδίωξης.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης μνήμης 30.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Μεμόριαλ Σέντερ του Potocari, κοντά στη Σρεμπρένιτσα, για να τιμήσουν τους 5.137 νεκρούς που τάφηκαν εκεί στο κοιμητήριο. «Υπάρχει πόνος, ένας πόνος χωρίς τέλος. Κάθε χρόνο όταν φτάνει η 11η Ιουλίου, αυτός ο πόνος ξαναγίνεται αφόρητος» δηλώνει κλαίγοντας στους ξένους δημοσιογράφους η Sevdija Halilovic που έρχεται κάθε χρόνο για το μνημόσυνο του πατέρα της.

Στις 11 Ιουλίου 1995, λίγους μήνες μετά τον εμφύλιο της Βοσνίας, ο σερβο-βοσνιακός στρατός είχε καταλάβει τη Σρεμπρένιτσα, μια μουσουλμανική περιοχή της ανατολικής Βοσνίας (ανακηρύχθηκε «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ το 1993). Περίπου 8.000 Βόσνιοι, άνδρες και έφηβοι, σκοτώθηκαν σε λίγες ημέρες. Αυτή η μαζική δολοφονία χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο.

Μετά από χρόνια καταδίωξης ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς, δικάζονται για τη συμμετοχή τους στη γενοκτονία. Κρίθηκαν ένοχοι για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) όπου σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...