Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το ζήτημα της ονομασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Γκρούεφσκι - Μπαν Γκι-μου

Στο ζήτημα της ονομασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, «ο κ.Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα δύναται για συνομιλίες και για λήψη απόφασης».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στην ετυμηγορία του ΔΔΧ, «υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, όμοια από όλους και χωρίς διακρίσεις, και έκανε έκκληση για συνεπή αξιολόγηση της απόφασης του ΔΔΧ εκ μέρους των κρατών - μελών του ΟΗΕ».
Τόνισε ότι «ο μη σεβασμός της ετυμηγορίας του ΔΔΧ αποτελεί μη σεβασμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι ιδρυτές του Δικαστηρίου και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ να καταβάλει προσπάθειες για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του Δικαστηρίου και, συνεπώς, των Ηνωμένων Εθνών».

«Παρά την ύπαρξη διαφόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα υποβολή αιτήματος για χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ ή για έναρξη νέας διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΧ, καθώς και για χρήση άλλων μηχανισμών του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι έως στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε, επίσης, ετοιμότητα «για απευθείας συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με συναδέλφους από την Ελλάδα προς όφελος της προώθησης του διαλόγου, της οικοδόμησης θετικής ατμόσφαιρας και της συζήτησης διάφορων πρωτοβουλιών που θα ήταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Ν. Γκρούεφσκι: Επαναφέρει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Ο κ. Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε και στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προηγουμένως, ο γγ του ΟΗΕ κατά την ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί «επιτακτική ανάγκη». «Είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω, να διευκολύνω την επίλυση αυτού του ζητήματος. Μπορείτε να υπολογίζετε στον ΟΗΕ και, ταυτόχρονα, ενθαρρύνω τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κράτους, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να είναι ενωμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση του ζητήματος» πρόσθεσε ο Μπαν Γκι-μουν.

Υπενθύμισε ότι στην επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ συνοδεύεται από τον προσωπικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος από τα Σκόπια αναχωρεί για την Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες επ' αυτού του ζητήματος.

Ο Μπαν Γκι-μουν διαπίστωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο και είναι προσηλωμένη στην υπέρβαση όλων των ζητημάτων, ώστε τα πράγματα να οδεύσουν προς τα εμπρός και παρέπεμψε στο 1991, «όταν η Γιουγκοσλαβία ήταν στα πρόθυρα της εσωτερικής σύγκρουσης και η ΠΓΔΜ προέτρεξε και εμπέδωσε παράδειγμα ειρηνικής χάραξης συνόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...