Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κόσοβο: Το Σεπτέμβριο τελειώνει η επιτηρούμενη ανεξαρτησία

English: KFOR badge Deutsch: KFOR Abzeichen
 (Photo credit: Wikipedia)
Ο Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κόσοβο, Πίτερ Φέιθ δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο θα τερματιστεί η λειτουργία του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου (ICO) του οποίου είναι επικεφαλής και ότι θα ολοκληρωθεί η περίοδος επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο κ. Φέιθ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Διεθνούς Κατευθυντήριας Ομάδας για το Κόσοβο (ISG) στη Βιέννη, κατά την οποία θα εξεταστεί η λήξη της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, εκτίμησε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου ενισχύθηκαν επαρκώς.

Ο Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος στο Κόσοβο στη συνάντηση στη Βιέννη θα εισηγηθεί άρση της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας, επειδή έχει επιτευχθεί πρόοδος στο κράτος δικαίου για όλες τις κοινότητες και ανέφερε ως παράδειγμα την αποκέντρωση, με την οποία επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση και παρέχονται δικαιώματα στη σερβική κοινότητα.

Μεγάλη πρόοδος, σύμφωνα με τον κ. Φέιθ υπήρξε και σε άλλους καίριους τομείς με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι, όπως η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλες τις κοινότητες και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο κ. Φέιθ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περίοδος της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας θα τερματιστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και εξήγησε ότι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η αποστολή της ΕΕ (Eulex) θα παραμείνουν στο Κόσοβο και μετά την αποχώρηση του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου.

«Θα υπάρξουν άλλες διεθνείς ομάδες που θα συνεχίσουν το έργο» είπε ο κ. Φέιθ σημειώνοντας ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο πλευρές, για το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Εμείς θα φύγουμε, αλλά οι υπόλοιποι οργανισμοί θα συνεχίσουν το έργο τους. Η KFOR θα συνεχίσει την αποστολή διατήρησης της ασφάλειας στο Κόσοβο και η Eulex, η θητεία της οποίας παρατάθηκε για δύο χρόνια θα συνεχίσει το έργο της ενίσχυσης της τάξης και των νόμων στο Κόσοβο» ανέφερε.

Ο κ. Φέιθ είπε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου είναι αρκετά ισχυροί και ικανοί να διασφαλίσουν ότι κυρίως η σερβική κοινότητα θα συνεχίσει να ζει ειρηνικά και να προοδεύει.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Σέρβοι που αποδέχθηκαν τους θεσμούς του Κοσόβου αισθάνονται πιο σίγουροι και ευτυχείς σε αντίθεση με εκείνους που επέλεξαν να παραμείνουν στην απομόνωση» είπε.

Ο κ. Φέιθ εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο δεν είναι ιδανική και ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και η κακή οικονομική κατάσταση εξέφρασε όμως την προσδοκία ότι τα επόμενα χρόνια θα περιοριστεί η παρουσία της διεθνούς κοινότητας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...