Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Παπούλια με τον Βούλγαρο ομόλογό του

«Αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσφωνώντας πριν από λίγο τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε επίσης το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων καθώς η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν αναπτύξει εξαίρετη και πολύπλευρη συνεργασία σε όλους τους τομείς με τη διεξαγωγή του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, τον Ιούλιο του 2010, στη Σόφια, που σηματοδότησε την απαρχή της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Προσβλέπουμε τώρα, στη διοργάνωση του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου ευελπιστώντας ότι οι σχετικές προετοιμασίες για την διεξαγωγή του θα ξεκινήσουν σύντομα», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Βουλγαρία πολύ σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και υπογράμμισε τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ιnterconnector Greece Bulgaria (IGB) και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στις δύο χώρες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

"Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την υλοποίησή του. Είναι μια στρατηγική επιλογή, ένα έργο το οποίο με πολιτική βούληση θα μπορούσε ταχύτατα να ολοκληρωθεί και να ισχυροποιήσει τη στρατηγική ενεργειακή θέση των δύο χωρών μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα και στην ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η θέση μας παραμένει εποικοδομητική αλλά και σταθερή. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Ο κ. Παπούλιας χαιρέτησε την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε από την Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...