Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Άστον προς ΠΓΔΜ: Άμεση λύση του ζητήματος της ονομασίας


Την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τη ΠΓΔΜ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα στα Σκόπια με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Η Κάθριν Άστον τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποκτά δυναμική και προτρέπουμε τα δύο μέρη να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες που καταβάλει ο Μάθιου Νίμιτς», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Κάθριν Άστον είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Η ίδια διαβεβαίωσε τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ πως η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι απολύτως εφικτός στόχος, ωστόσο απαιτείται, όπως τόνισε, η διευθέτηση μίας σειράς ζητημάτων στο εσωτερικό, όπως η πιστή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας από το 2001, η αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η ενίσχυση των σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών.

Η Κάθριν Άστον κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να προτάξουν το συμφέρον των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παραμερίζοντας τις μεταξύ τους διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...