Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Βουλγαρία: Δεήσεις για "να τερματιστούν οι αυτοκτονίες"


Δεήσεις θα γίνουν αύριο και την Κυριακή σε όλους τους χώρους λατρείας των μεγάλων θρησκειών στη Βουλγαρία για να τερματιστεί το κύμα των αυτοκτονιών, που έχουν πολλαπλασιαστεί με την κλιμάκωση της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης στη χώρα τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ. 

«Προσευχόμαστε για να δοθεί τέλος στον εξτρεμισμό και στις αυτοκτονίες. Προσευχόμαστε για να διαβούμε, με καρτερικότητα και αξιοπρέπεια, αυτή την πολιτική και οικονομική κρίση», δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ έπειτα από τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Εκκλησιών των ορθοδόξων, των καθολικών, των προτεσταντών χριστιανών, των μουσουλμάνων, των εβραίων και των Αρμενίων.

Οι αυτοπυρπολήσεις, νέο φαινόμενο στη Βουλγαρία, έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή πέντε ανθρώπων από τη 19η Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τρεις απόπειρες αυτοπυρπόλησης απετράπησαν από την αστυνομία, ενώ πάνω από δέκα άνθρωποι έχουν απειλήσει να θέσουν τέλος στη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει στη χώρα εντός του 2013, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Νάκοφ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα Τρουντ. «Εμείς οι Βούλγαροι χρειαζόμαστε πίστη και ελπίδα. Η πίστη θα μας βοηθήσει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και στο δρόμο που ακολουθούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της χώρας. Πάνω από το 80% των Βούλγαρων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ το 13% είναι μουσουλμάνοι. Μετά την κατάρρευση το 1989 του κομμουνιστικού καθεστώτος, που επέβαλε θεσμικά τον αθεϊσμό, πάρα πολλοί Βούλγαροι, αποπροσανατολισμένοι από τη φτώχεια και την ανεργία που έπληξε τη χώρα, στράφηκαν προς τη θρησκεία. Το νοσοκομείο Λόζενετς της Σόφιας ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχίζει συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης δωρεάν για όλους τους Βούλγαρους πολίτες.

Στη Βουλγαρία ξέσπασαν από τα μέσα Φεβρουαρίου κινητοποιήσεις, αρκετές φορές βίαιες, που πυροδοτήθηκαν λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές της ηλεκτροδότησης. Κατόπιν οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν ιδίως στη φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τη διαφθορά της πολιτικής ελίτ. Το κίνημα αυτό εξώθησε το συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ σε παραίτηση την 20ή Φεβρουαρίου. Την εξουσία ασκεί προσωρινά μια μεταβατική κυβέρνηση που όρισε ο πρόεδρος για να οργανώσει τις βουλευτικές εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 12η Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...