Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Στο 1,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της Αλβανίας το 2012

Στο 1,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ είναι σχεδόν δύο φορές χαμηλότερος απ΄ όσο δηλώνεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT), η οικονομία κατέγραψε σημαντική ύφεση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η κατάσταση βελτιώθηκε τα υπόλοιπα τρίμηνα, παρότι στο τέλος του χρόνου σημείωσε 1,6% αύξηση.

Τους τελευταίους 3 μήνες του 2012, θετικά στην οικονομική ανάπτυξη συνέβαλαν οι τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών. Στο μεταξύ, οι κατασκευές, οι μεταφορές και οι κλάδοι εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση, παρουσίασαν μείωση.

Η οικονομική επιβράδυνση είχε προβλεφθεί από τους τοπικούς εμπειρογνώμονες και από εκπροσώπους διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι οργανισμοί αυτοί προβλέπουν μια μικρή βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης το τρέχον έτος (2 έως 2,5%), ως αποτέλεσμα των θετικών ενδείξεων από την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4%.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...