Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000 οι επενδύσεις στην αλβανική οικονομία

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000 διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις στην αλβανική οικονομία το 2012, σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επικαλείται  ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Top Channel.

Το 2012, οι επενδύσεις αντιστοιχούσαν στο 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2000 το ποσοστό τους κυμάνθηκε από 28% έως και 30% του ΑΕΠ.

Από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Αλβανίας προκύπτει ότι η μείωση των επενδύσεων οφείλεται -σε μεγάλο βαθμό- στην περικοπή των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες συρρικνώθηκαν στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 10% το 2008.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η επιδείνωση των δεικτών του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί την ίδια πτωτική τάση, καθώς, οι ιδιωτικές επενδύσεις – όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός – διαμορφώθηκαν στο 19,1% του ΑΕΠ το 2012, μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με το 2009.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι επενδύσεις είναι η κύρια πηγή απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης και η μείωσή τους αποτελεί πλήγμα για την ανάπτυξη που έχει συρρικνωθεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα και ταυτόχρονα, επισκιάζει τις ελπίδες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την υλοποίηση των οποίων δεσμεύονται τα κόμματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής 23 Ιουνίου.
Newsroom ΔΟΛ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...