Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δύο έδρες για το κόμμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Για νοθεία μίλησε, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες
Δύο έδρες, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εξασφαλίζει στη νέα Βουλή της Αλβανίας, το κόμμα της ελληνικής μειονότητας ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, το οποίο, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, συμμετείχε στη συμμαχία «Αναγέννηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, που επικράτησε άνετα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, με ποσοστό που αγγίζει το 58%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας (Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό) για νοθεία κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων σε βάρος του μειονοτικού κόμματος, στις περιοχές της Χειμάρρας και των Αγίων  Σαράντα, όπου ο ίδιος εξελέγη τελικά βουλευτής, με περισσότερες από 6.000 ψήφους.

Πάντως, μεγάλο μέρος των ομογενών, επέλεξαν να στηρίξουν στην κάλπη αλβανικά κόμματα.

Τσάμηδες έσπασαν ελληνικές κάλπες

Όπως καταγγέλλουν στελέχη της ελληνικής μειονότητας, σχεδόν 500 ψηφοδέλτια του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ ακυρώθηκαν, έπειτα από επίθεση τσάμηδων εθνικιστών, στο κέντρο καταμέτρησης του χωριού Τζάρας, όπου με κλωτσιές έσπασαν κάλπες των μειονοτικών χωριών Βαγγαλάτι και Λιβαδειάς.

Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, οι τσάμηδες απομακρύνθηκαν και η διαδικασία καταμέτρησης συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς όμως να προσμετρήσουν τελικά τα ψηφοδέλτια που περιείχαν οι δύο κάλπες που καταστράφηκαν.

Η εκλογική διαδικασία στο χωριό Βαγγαλάτι της επαρχίας Λιβαδειάς σημαδεύτηκε από το θάνατο ενός 60χρονου ομογενή, που ζούσε στην Ελλάδα και είχε μεταβεί στην Αλβανία για να ψηφίσει. Ο άτυχος άνδρας ξεψύχησε μέσα στο εκλογικό κέντρο, από ανακοπή καρδιάς.

MEGA... «ξεφούσκωμα»

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ λαμβάνει 13.478 ψήφους σε όλη τη χώρα και εκλέγει δύο βουλευτές. Τον επικεφαλής του κόμματος Βαγγέλη Ντούλε στην Περιφέρεια Αυλώνας και τον Ανδρέα Μάρτος στην Περιφέρεια Τιράνων, ο οποίος συνεργάστηκε με το ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και το επόμενο διάστημα θα δηλώσει επίσημα πως ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του μειονοτικού κόμματος.

Η προσπάθεια διάσπασης της ελληνικής μειονότητας από το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα MEGA, στελεχωμένο από ομογενείς... αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπερίσα, απέτυχε, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 2.195 ψήφους σε όλη την Αλβανία.

Το MEGA συμμετείχε στο συνασπισμό κομμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και, κατά την προεκλογική περίοδο, έτυχε της εύνοιας και της ελληνικής κυβέρνησης, που επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΚΕΑΔ-ΟΜΟΙΝΟΙΑΣ και MEGA.

Βουλευτές της ΝΔ, όπως ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αλλά και ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, στήριξαν ανοιχτά τους υποψηφίους του MEGA και τη διασπαστική τους τακτική, που αποδοκιμάστηκε στην κάλπη από τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

Όπως γράφει το aftonomi.gr, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, συνοδεία του πρώην πολιτευτή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στη συνέχεια, Μπάμπη Καραθάνου, βρέθηκαν στη Χειμάρρα και στους Αγίους Σαράντα, όπου συναντήθηκαν με την ηγεσία του MEGA, αλλά και το δήμαρχο Χειμάρρας, που δεν φημίζεται και για τα φιλελληνικά του αισθήματα.

Αλβανικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον Καραθάνο «χρυσαυγίτη» που επιχείρησε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία. Έντονα ενοχλημένη με τη συμπεριφορά Βορίδη, δηλώνουν ηγετικά στελέχη της μειονότητας.

Το κόμμα PDIU των τσάμηδων εξέλεξε έναν βουλευτή στην Περιφέρεια Αυλώνας, ενώ κανέναν βουλευτή δεν κατάφερε να εκλέξει το εθνικιστικό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», που φιλοδοξούσε να εξελιχθεί σε... Χρυσή Αυγή της Αλβανίας.

Στη νέα αλβανική Βουλή, θα συμμετέχουν και οι ομογενείς βουλευτές Αναστάσης Αγγέλης, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Βαγγελης Τάβος, με το κόμμα του Ιλίρ Μέτα -και οι δύο στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...