Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Παπούλιας: Εγκλωβισμένη στο παρελθόν η ηγεσία της ΠΓΔΜ

«Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του 'μακεδονισμού', οι 'πόρτες' του ΝΑΤΟ θα παραμένουν κλειστές γι' αυτούς και η ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση παγωμένη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφορικά με το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα Πολίτικα, στο πλαίσιο 2ήμερης επίσκεψης στη Σερβία, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε:

«Ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην δεχθεί τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, νομιμοποιώντας έτσι την αντίθεση της Ελλάδας. Τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική πλευρά έκανε σημαντικά βήματα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή μερική χρήση, αλλά θα πρέπει να είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση».

Ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα δικαιούται να αναμένει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο τέλος του Ιουνίου.

«Η ιστορική συμφωνία με το Κόσσοβο στις 19 Απριλίου και οι προσπάθειες της σερβικής κυβέρνησης για σύγκλιση με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιβάλλουν άμεσα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, στην επερχόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο θα υποστηρίξει το αίτημα αυτό και ευελπιστούμε πως θα υπάρξει θετική απόφαση», σημείωσε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία κυμαίνονται περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι παρ’ όλη την οικονομική ύφεση οι Έλληνες επενδυτές παραμένουν στη γειτονική χώρα.

«Η επιλογή, επίσης, της Ελλάδας ως κύριου τουριστικού προορισμού των Σέρβων αποτελεί ένδειξη της εγγύτητας των δυο λαών», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...