Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ο 39χρονος Ζόραν Ζάεβ νέος πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης στα Σκόπια

Ο 39χρονος Ζόραν Ζάεβ εξελέγη νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), από το τακτικό συνέδριο της παράταξης το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Σκόπια.

Ο νέος πρόεδρος επικράτησε με 395 ψήφους, έναντι 127 που έλαβε ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι και 15 που έλαβε ο Κίρε Ναούμοφ. Ο τέταρτος που είχε αναγγείλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, ο Ίγκορ Ιβάνοφσκι, απέσυρε την υποψηφιότητα του μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ο Ζάεβ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στελέχη του SDSM. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος της Στρούμιτσα. Αναλυτές, φίλα προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι μπορεί να προσδώσει στην αντιπολίτευση την απαραίτητη δυναμική και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.

Το κόμμα του Γκρούεφσκι βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια (βουλευτικές, προεδρικές, δημοτικές εκλογές).

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Νίκολα Γκρούεφσκι ότι κυβερνά με «απολυταρχικό» τρόπο τη χώρα, ελέγχοντας αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεβ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του στην ηγεσία του SDSM, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο κόμμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έλθει το τέλος του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι».

«Δεξί» χέρι του Ζόραν Ζάεβ στο SDSM θα είναι το προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος Ράντμιλα Σεκερίνσκα η οποία προορίζεται για αντιπρόεδρος της παράταξης.

Ο Ζόραν Ζάεβ διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οΟ 39χρονος Ζόραν Ζάεβ εξελέγη νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), από το τακτικό συνέδριο της παράταξης το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Σκόπια.
ποίος αποχώρησε από τη θέση αυτή μετά και την ήττα της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Ο Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM από την ίδρυση του κόμματος το 1991 μέχρι το 2004, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΠΓΔΜ. Μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, το 2009, επανήλθε στην ηγεσία του κόμματος. Νωρίτερα είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,το διάστημα 1992-1998 και 2002-2004.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...