Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία


Οι Αλβανοί ψηφίζουν σήμερα για να ανανεώσουν το κοινοβούλιό τους σε μία εκλογική διαδικασία που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αμφισβητηθεί και να βυθίσει τη χώρα σε πολιτική κρίση...

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή των εκλογών, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Τις εκλογές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.
Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντάς τη χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή.
«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Όμως οι αναλυτές φοβούνται ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθούν, όπως γίνεται συστηματικά στη χώρα από το 1990.
Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί τότε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι είχαν σημειωθεί πολλές παρατυπίες.
Οι κύριοι αντίπαλοι -ένας δεξιός συνασπισμός υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και ένας άλλος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα- προτείνουν ομόφωνα την ένταξη στην Ε.Ε..
Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).
Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...