Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Παραιτήθηκε ο αξιωματικός σύνδεσμος της Πρίστινας στο Βελιγράδι

Δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του παραιτήθηκε λόγω κριτικής που του άσκησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου


Ο αξιωματικός σύνδεσμος της Πρίστινας στο Βελιγράδι, Λιουλζίμ Πέτσι υπέβαλε την Τετάρτη, δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την παραίτησή του λόγω δυσαρέσκειας για την κριτική που άσκησε σε βάρος του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Ο κ. Πέτσι δήλωσε ότι παραιτήθηκε επειδή ο κ. Θάτσι του άσκησε κριτική για τη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ “ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας μπορεί να αναμένεται όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο” μετέδωσαν τα ΜΜΕ του Κοσόβου.

Ο Λιουλζίμ Πέτσι εξήγησε τους λόγους της παραίτησής τους σε επιστολή προς την πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα.

Η ανταλλαγή αξιωματικών συνδέσμων Βελιγραδίου - Πρίστινας έγινε στις 17 Ιουνίου - ο Ντέγιαν Παβίτσεβιτς ανέλαβε καθήκοντα στο γραφείο της ΕΕ στην Πρίστινα και ο Λιουλζίμ Πέτσι στην αποστολή της ΕΕ στο Βελιγράδι.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου, σε σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι είχε ήδη αρχίσει η διαδικασία αντικατάστασης του κ. Πέτσι και ότι ο ίδιος το γνώριζε και ανακοίνωσε ότι παραιτείται για να προλάβει την απομάκρυνσή του.

“Αναμενόταν να εκπληρώσει το έργο του με επαγγελματισμό, με υπευθυνότητα, με υψηλό ηθικό, με εθνική αξιοπρέπεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση με πολιτική τόλμη, κάτι που στις συγκεκριμένες στιγμές έλειπε” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου σημειώνει ότι είχε ήδη παρατηρήσει παραλείψεις του κ. Πέτσι όσο ασκούσε καθήκοντα πρέσβη του Κοσόβου στη Σουηδία. “Η μονοήμερη παραμονή του στο Βελιγράδι και η επιστροφή του στην Πρίστινα, το γεγονός ότι μίλησε στη γλώσσα των φιλοξενούμενων και όχι στη γλώσσα της χώρας που εκπροσωπεί, οι χωρίς εξουσιοδότηση συναντήσεις με εκπροσώπους της ηγεσίας της Σερβίας και οι αξιώσεις του να εκφράζει τις πολιτικές θέσεις του συνιστούν υπέρβαση εξουσίας” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου.

"Ήμουν πεπεισμένος ότι η εθνική πολιτική σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι είναι η αναγνώριση από τη Δημοκρατία της Σερβίας, αλλά φαίνεται ότι η πολιτική δεν είναι αυτή. Υπό τέτοιες συνθήκες δεν μπορώ να συνεχίσω το έργο στη διπλωματική υπηρεσία του Κοσόβου" ανέφερε ο κ. Πέτσι στην επιστολή παραίτησης προς την κ. Γιαχγιάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...