Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ πιέζει τη Ρουμανία για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου

Την επιστολή πρόθεσης των ρουμανικών αρχών -σχετικά με το στάδιο εκπλήρωσης των όρων του Μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής (MEFP)- εξετάζει, στη βραδινή συνεδρίαση της Τετάρτης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η επιστολή παρουσιάζει στο πλαίσιο της έβδομης και της όγδοης αξιολόγησης για τη Ρουμανία, ενώ πρόσφατα, στελέχη του ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι, καθώς η συμφωνία βρίσκεται κοντά στη λήξη της, δεν θα υπάρξει νέα εάν οι ρουμανικές αρχές αποτύχουν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του Μνημονίου που σχετίζονται με θέματα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών μέχρι τον Ιούνιο.

Ο ρουμάνος υπουργός, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού, Λίβιου Βοϊνέα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Agerpres πως «η Ρουμανία δεν έχει αποτύχει σε κανένα στόχο, που περιλαμβάνει η συμφωνία με το ΔΝΤ».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα διαβεβαίωσε ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι προτεραιότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Στις 15 Μαρτίου 2013, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την παράταση – κατά τρεις μήνες – της συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by) με τη Ρουμανία, μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου (!) με αυστηρές προϋποθέσεις.

Το ύψος της συμφωνίας είναι 3,5 δισ. ευρώ και οι πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...