Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία: Αρχεία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καταστράφηκαν σε πυρκαγιά

Κρατικά αρχεία, περιλαμβανομένων εγγράφων που χρονολογούνται από την εποχή που η Βοσνία αποτελούσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε όταν ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά την περασμένη Παρασκευή στο κτίριο της προεδρίας της χώρας.


Το ύψος των ζημιών δεν έχει μέχρι στιγμής εκτιμηθεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία κυβερνητική πηγή.


«Μία από τις αποθήκες, όπου φυλάσσονταν τα αρχαιότερα έγγραφα μεταξύ της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπέστη ζημιές από τις φλόγες» αναφέρεται σε δελτίο τύπου των Αρχείων του Κράτους.

Κάποια έγγραφα, τα οποία σώθηκαν από τις φλόγες, βράχηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των πυροσβεστών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Πρόκειται για μια καταστροφική ζημιά για τη Βοσνία. Τα έγγραφα τα οποία καταστράφηκαν δε μπορούν να αποκατασταθούν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος των Αρχείων, ο Άνταμιρ Γέρκοβιτς.

«Οι χούλιγκαν που έβαλαν την φωτιά δε γνωρίζουν ότι έκαψαν τη μνήμη της Βοσνίας. Πρόκειται για ένα έγκλημα εναντίον του λαού της Βοσνίας» συνέχισε ο ίδιος.

«Τα αρχεία που καταστράφηκαν τώρα, εν καιρώ ειρήνης, είχαν διαφυλαχθεί κατά τη διάρκεια τριών πολέμων, του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως και του τελευταίου πολέμου (1992- 1995)» υπογράμμισε ο Γέρκοβιτς.

Σύμφωνα με το διευθυντή των αρχείων, Σάμπαν Ζαχίροβιτς, μια επιτροπή βρίσκεται στο σημείο για να εκτιμήσει επιτόπου το ύψος των ζημιών. Οι χώρες της περιοχής πρότειναν στις αρχές την παροχή βοήθειας για την προστασία των εγγράφων που διασώθηκαν.

Η Βοσνία αποτελεί το θέατρο, από την περασμένη Τετάρτη, μιας κοινωνικής αναταραχής δίχως προηγούμενο από την εποχή της σύρραξης της δεκαετίας του 1990. Κρατικά κτίρια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των πολύ βίαιων διαδηλώσεων στο Σεράγεβο και σε πολλές άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...