Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στα Σκόπια ο Βενιζέλος, σειρά επαφών την Πέμπτη

Στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έφθασε το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Πέμπτη θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και με άλλους πολιτικούς παράγοντες. Ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.


Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τέλος με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί ακόμη και με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στα Σκόπια, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεων του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας με τον κ. Βενιζέλο θα εξεταστούν τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική διεύρυνσης στο πλαίσιο της τρέχουσας ελληνικής Προεδρίας και το καθεστώς της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο αυτό.

Συνάντηση με τον Χ.Θάτσι

Ο κ. Βενιζέλος μετέβη στα Σκόπια οδικώς από την Πρίστινα, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία του Κοσόβου αρκεί να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει ο διάλογος με το Βελιγράδι ώστε να εδραιωθεί η σταθερότητα και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στην περιοχή. Συνεχάρη δε την ηγεσία του Κοσόβου για το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διαδικασία του διαλόγου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, τη δημιουργία κράτους δικαίου το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε διμερές επίπεδο ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου χαρακτήρισε σημαντική την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του. Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί στην Αθήνα γραφείο συνδέσμου του Κοσόβου.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης στην Πρίστινα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοκσάι.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα επιστρέψει οδικώς από τα Σκόπια στην Πρίστινα και από εκεί θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...