Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ενδεχόμενη επίσκεψη Νταβούτογλου σε Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ

Η Σερβία και η Κροατία έχουν σημαντικούς δεσμούς με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και υπό την έννοια αυτή είναι οι χώρες που θα συμβάλουν στην ειρήνη και στη σταθερότητα της χώρας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Σαράγεβο.


Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σερβία και την Κροατία και ανήγγειλε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ μετά την επίσκεψή του στη Βοσνία.


Σχολιάζοντας την άφιξη του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς το περασμένο Σάββατο στο Μόσταρ, μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια και τη συνάντηση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Κυριακή στο Βελιγράδι, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Κροατία και η Σερβία είναι χώρες, με τις οποίες η Τουρκία έχει αναπτύξει μηχανισμό τριμερών συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος έλαβε μέρος χθες στο γεύμα μεταξύ των 28 ΥΠΕΞ των κρατών- μελών της Ένωσης και των ΥΠΕΞ των κρατών που έχουν την ιδιότητα του υποψηφίου κράτους-μέλους, τόνισε ότι «αν θέλουμε να βοηθήσουμε τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη πρέπει να συνομιλήσουμε με όλες τις πλευρές στη χώρα».

«Αν ο καθένας συνομιλεί μόνο με τη μία πλευρά, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει το ενδεχόμενο λανθασμένης πόλωσης. Στις Βρυξέλλες επίσης είπα ότι θα αρχίσω την επίσκεψή μου από το Σαράγεβο, για να εκφράσω το σεβασμό στην ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα της Βοσνίας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Νταβούτογλου έφθασε χθες το βράδυ στο Σαράγεβο προερχόμενος από την Τυνησία και η επίσκεψή του δεν ήταν προγραμματισμένη.

Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν συζητήσεις με όλες τις πλευρές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, υπογράμμισε ότι τα μηνύματα και οι συμβουλές πρέπει να είναι ίσα προς όλους για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο γέννησης νέων προβλημάτων και εξάπλωσής τους στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία στις πιο κρίσιμες περιόδους ήταν στο πλευρό της Βοσνίας και ότι η επίσκεψή του επιβεβαιώνει τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στο Σαράγεβο.

«Η επίσκεψή του ήταν λίγο ξαφνική λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Βοσνία. Οι διαδηλώσεις που άρχισαν στην Τούζλα εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Θα συζητήσω με τους συνομιλητές μου για τα γεγονότα και τα αίτια Άλλαξα το πρόγραμμα μου και αντί να επιστρέψω στην Άγκυρα από την Τυνησία ήρθα στο Σαράγεβο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...