Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια με πρόωρες εκλογές στις 27 Απριλίου

Ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές οδεύει η ΠΓΔΜ μετά τη διαφωνία των δύο κυβερνητικών συμμάχων - VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι- για το πρόσωπο του νέου προέδρου της χώρας. Σύφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να αναμένεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τις 27 Απριλίου -μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Σε εκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE θα εξεταστεί το αίτημα του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, DUI του Αλί Αχμέτι, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, Ως αιτιολογία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλεται η διαφωνία των δύο αυτών κομμάτων σχετικά με το πρόσωπο που πρέπει να υποστηριχθεί για νέος Προέδρος της ΠΓΔΜ.

Το DUI είχε προτείνει προς το VMRO-DPMNE να υποστηριχτεί κοινός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, κάτι που απορρίφθηκε από το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα χρίσει εκ νέου για υποψήφιο τον νυν Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Το κόμμα του κ. Αχμέτι είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γκιόργκι Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, διότι, όπως υποστηρίζει, ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του που λήγει σε μερικούς μήνες, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ.

Η «διαφωνία» αυτή μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI για τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίζεται από αναλυτές στα Σκόπια ως «πλασματική», ώστε να «αιτιολογηθούν» οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 62 βουλευτών, αριθμό τον οποίο υπερκαλύπτουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
 
Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει 56 βουλευτές, ενώ το DUI διαθέτει 15 βουλευτές.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...