Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κόσοβο: Με μεγάλη αποχή Σέρβων ψηφοφόρων διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές

Από τα σερβικά κόμματα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι η προσέλευση κυμάνθηκε γύρω στο 8,5%, ποσοστό που δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτικών παραγόντων της σερβικής κοινότητας


Χωρίς επεισόδια και παρατυπίες εξελίσσεται η ψηφοφορία για την εκλογή δημάρχου στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Από τις 7:00 τοπική ώρα σήμερα το πρωί 28.429 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται να εκλέξουν δήμαρχο σε μία ευαίσθητη περιοχή όπου οι εθνοτικές διαφορές πολλές φορές λαμβάνουν χαρακτήρα βίαιης αντιπαράθεσης.


Τέσσερις υποψήφιοι, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από τη σερβική κοινότητα και οι άλλοι δύο από την αλβανική, διεκδικούν την ψήφο του λαού στις σημερινές δημοτικές εκλογές. Η παράταξη "Srpska" (σερβική), που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σερβίας, κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφιο τον Γκόραν Ράκιτς ενώ το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDP )υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος πρόσφατα προφυλακίστηκε με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε εγκλήματα κατά των Αλβανών το 1999 και το 2000.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι συμμετέχει στις σημερινές εκλογές με υποψήφιο τον Φιόρεντ Αζέμι ενώ ο έτερος Αλβανός υποψήφιος είναι ο Μούσα Μιφτάρι που προέρχεται από τη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (LDK).

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, από τα σερβικά κόμματα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι η προσέλευση κυμάνθηκε γύρω στο 8,5%, ποσοστό που δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτικών παραγόντων της σερβικής κοινότητας. Οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στο Κόσοβο αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες στο Βελιγράδι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να είναι μικρή η προσέλευση των Σέρβων ψηφοφόρων και να εκλέξουν δήμαρχο οι Αλβανοί.

Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμάται, θα περιέπλεκε τα πράγματα και θα έθετε σε δοκιμασία ακόμη και την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών που επετεύχθη στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Η δημοτική αρχή της βόρειας Μιτρόβιτσα θα συμμετάσχει στην Ένωση Σερβικών Δήμων που θα αποτελέσει το θεσμικό πολιτικό όργανο εκπροσώπησης των Σέρβων στο Κόσοβο. Ενδεχόμενη εκλογή Αλβανού δημάρχου σίγουρα θα δημιουργούσε προβλήματα στη σύσταση ή και τη λειτουργία αυτού του θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...