Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τα Βαλκάνια καίγονται πάλι, από τη φτώχεια αυτή τη φορά: Βίαιες ταραχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Πάνω από 130 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, τραυματίστηκαν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου σε μια βίαιη διαδήλωση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση της οικονομίας στη χώρα.


«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Εσείς;» ήταν το σύνθημα στα πλακάτ των διαδηλωτών. Σε μια χώρα όπου ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και η ανεργία βρίσκεται στο 44%, οι διαδηλώσεις είναι πια καθημερινό φαινόμενο.


Στην Τούζλα, στα βορειοανανατολικά της χώρας, περίπου 7.000 άτομα διαδήλωσαν χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στα γραφεία της περιφέρειας και έριξαν πέτρες και αναμμένα δαδιά, σπάζοντας τα τζάμια.
Την προηγούμενη ημέρα οι πρώην εργαζόμενοι δημόσιων επιχειρήσεων που έκλεισαν και έμειναν απλήρωτοι επί μήνες, διαδήλωσαν στο κέντρο της Τούζλα. Στους διαδηλωτές προστέθηκαν άνεργοι και νέοι.

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν επίσης στο Σεράγιεβο, και στις πόλεις Bihac, Zenica και Mostar, από τον βορρά ως το νότο της χώρας. Στο Σεράγιεβο, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και αυγά στα γραφεία της περιφέρειας. «Κλέφτες! Δολοφόνοι!» φώναξαν πριν απωθηθούν βίαια από την αστυνομία.

Το κίνημα της εξέγερσης «καίει» σε κεντρικές πόλεις της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, της μιας από τις δύο εθνότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία μαζί με την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνία συναποτελούν αυτή τη χώρα η οποία κατοικείται από 3,8 εκατ. κατοίκους. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Νέρμιν Νίξιτς κάλεσε εκπροσώπους όλων των πλευρών, για να βρεθεί κάποια λύση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...