Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΠΓΔΜ: Την επανεκλογή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην προεδρία θα στηρίξει ο Νίκολα Γκρούεφσκι

Ο νυν πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ προβάλλει ως επικρατέστερος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, στις προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 13 Απριλίου.


Το VMRO-DPMNE θα επιλέξει τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές σε προεκλογικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου, ωστόσο μια ομάδα γνωστών στελεχών του κόμματος, καθώς και πάνω από 50 προσωπικότητες από τον δημόσιο βίας της χώρας, απέστειλαν επιστολή στο κυβερνών κόμμα, με την οποία τάσσονται υπέρ της επανεκλογής Ιβάνοφ.

Ο ίδιος ο Ιβάνοφ, για την ώρα, δεν έχει κάνει σαφή την πρόθεση του να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να γίνει το συντομότερο, καθώς την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει το VMRO-DPMNE για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ώστε αυτές να εξεταστούν πρώτα από τα αρμόδια όργανα και να τεθούν στην κρίση των 1300 συνέδρων, οι οποίοι με μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν, για τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Το γεγονός ότι υπέρ της υποψηφιότητας Ιβάνοφ τάχθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη του VMRO-DPMNE, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Στάβρεσκι (το όνομα του οποίου είχε ακουστεί μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του κόμματος αυτού) και ο δήμαρχος των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι, καθιστά τον νυν πρόεδρο σχεδόν βέβαιο υποψήφιο του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι στις προεδρικές εκλογές.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), να γνωστοποιήσει τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, όποιος και εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επικρατήσει του Ιβάνοφ ή οποιοδήποτε άλλου υποψηφίου του κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι εξουσίες του Προέδρου της ΠΓΔΜ, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η δε θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον Α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί Β΄ γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον Α΄ γύρο.

Πρόεδρος τότε εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει και Β' γύρος, στις 27 Απριλίου, καθώς κανείς από τους υποψηφίους δεν πρόκειται να λάβει στον Α΄ γύρο (στις 13 Απριλίου) ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

 Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...