Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κυβερνητικό μαρκάρισμα στα ΜΜΕ της Βοσνίας

Για αφόρητες πιέσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας και για προσπάθεια μετατροπής των δημοσιογράφων σε καταδότες, έκανε λόγο η γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας, Μπόρκα Ρούντιτς.


Ειδικότερα, όπως δήλωσε η Μπόρκα Ρούντιτς, τα ΜΜΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, που ενημέρωναν για τις μαζικές διαδηλώσεις στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις από τα δικαστικά όργανα και την αστυνομία που διεξάγουν έρευνες για τα επεισόδια και προσπαθούν τώρα να κάνουν τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους "καταδότες".


Το δικαστήριο του Σαράγεβο πριν από μερικές μέρες έστειλε εντολή σε ΜΜΕ με έδρα τη βοσνιακή πρωτεύουσα να παραδώσουν όλα τα κείμενα και τα στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στο Σαράγεβο την περίοδο 7 έως 11 Φεβρουαρίου.

Η εντολή αφορά τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Βοσνίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα και τις εφημερίδες "Οσλομποτζένιε" και "Ντνέβνι Άβαζ".

Η δικαστική εντολή αναφέρει ότι διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία του Σαράγεβο για ποινικά αδικήματα κατά της ασφάλειας και των επιθέσεων σε επισήμους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την εντολή, το δικαστήριο προειδοποίησε τους υπεύθυνους ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 25.000 ευρώ ή φυλάκιση.

"Άποψή μας είναι ότι πρόκειται για πίεση στα ΜΜΕ" τόνισε η κ. Ρούζιτς σε δηλώσεις της στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina και ανέφερε ότι τη θέση αυτή μετέφερε και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ από τους οποίους ζητούνται τα βίντεο.

"Οι αστυνομικοί έπρεπε να επιτελέσουν το έργο τους και να καταγράψουν τι συνέβαινε στη διάρκεια των διαδηλώσεων" ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκτίμησε ότι το αίτημα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης είναι προβληματικό, αν και σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων επιτρέπεται.

Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι ο εκφοβισμός δημοσιογράφων σε συνθήκες κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών, σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...