Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Socar και ΔΕΣΦΑ ετοιμάζονται να τροφοδοτήσουν τα Βαλκάνια


«Η Socar είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ για να προμηθεύσει με αέριο κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Socar Elshad Nasirov υπογραμμίζοντας... τη στρατηγική σημασία της απόκτησης της εταιρείας του δικτύου αερίου από την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Nasirov χαρακτηριστικά δήλωσε πως: « οι υποδομές που σήμερα ανήκουν στο ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να οργανωθεί η προμήθεια φυσικού αερίου προς χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Αρχικά η συζήτηση αφορά χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του ΔΕΣΦΑ για την οργάνωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες», πρόσθεσε ο Αζέρος αξιωματούχος.

Στην επιλογή του TAP από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ και στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε από πλευράς του, ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ.

«Το πιο σημαντικό από την επιλογή μεταξύ TAP και Nabucco είναι το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου», είπε ο κ. Ετινγκερ. Και προσέθεσε ότι με την αποτελεσματική λειτουργία της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αλλά και τις απαραίτητες υποδομές (όπως η αντίστροφη ροή των αγωγών), όταν το αζέρικο αέριο μπει στην Ε.Ε. θα μπορεί να μεταφερθεί παντού στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Έντινγκερ στάθηκε δε ιδιαίτερα στους διασυνδετήριους αγωγούς των χωρών στα Βαλκάνια (Βουλγαρία Σερβία, Βουλγαρία Ρουμανία, Ρουμανία Ουγγαρία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για να δημιουργηθεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με αζέρικα μέσα ενημέρωσης, ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης δήλωσε πρόσφατα ότι η Socar έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου, και τη χρήση υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη βαλκανική χώρα.

Θυμίζουμε ότι η Socar ήταν ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στα μέσα Ιουνίου. Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι αζέροι έχουν καταθέσει βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Γύρω στα 188 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να αποφέρει η εν λόγω προσφορά απ” ευθείας στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς αυτό κατέχει το 31 εκ του 66% που πωλείται. Τα κέρδη του Δημοσίου θα ανέλθουν τελικώς περίπου στα 200 εκατ., καθότι είναι μέτοχος και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), που κατέχουν το υπόλοιπο 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που πωλούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...