Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Γκρουέφσκι για νέες διαπραγματευτικές ομάδες

Ενα νέο μηχανισμό για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ ζητούσε πρόσφατα ο Νίκολα Γκρουέφσκι, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαφορετική άποψη. Και όπως επεσήμανε στην απάντησή του προς τον ομόλογό του, το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση και όχι μία νέα διαδικασία. Παράλληλα, στην πρόσκληση του Γκρουέφσκι για απευθείας συναντήσεις των δύο ηγετών, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε πως αυτές προϋποθέτουν χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης, προκειμένου να μην μετατραπούν σε διπλωματικές ασκήσεις.

Απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρουέφσκι, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας. Πρόσθεσε ακόμη πως το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως η πρόταση για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς. Επιπλέον αναφέρεται ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ. Αν επομένως, η διαδικασία είχε συνοδευτεί, από την άλλη πλευρά, από την «ίδια πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος και επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα θα είχε προ πολλού διευθετηθεί» σημειώνεται.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς παρατηρεί πως «με έκπληξη» αντελήφθη την οπτική Γκρουέφσκι για το φορέα που εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Υπενθυμίζοντας ότι, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η σύνοδος Κορυφής υποστήριξαν ή έστω ασχολήθηκαν με το αίτημα της ΠΓΔΜ, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ διέπεται από θεμελιώδεις αξίες, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται, «οι σχέσεις καλής γειτονίας που συνδέονται αναπόσπαστα με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας», κατά «αυτονόητο» τρόπο τίθενται «ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας όλων των χωρών και άρα κατέχουν περίοπτη θέση στις προτεραιότητες της ΕΕ».

Τέλος ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια στρέφει το λαό της χώρας εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την συστηματικά για όλα τα δεινά, αλλά προσθέτει πως παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο μήνες υπέβαλε ένα διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς. «Η υπογραφή του όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αλλά, προσθέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε αυτό δεν υπήρξε απάντηση και κάλεσε τον κ. Γκρουέφσκι να το επανεξετάσει διότι «η λύση του προβλήματος («όπως ορθά επισημαίνετε στην επιστολή σας») θα είναι προς όφελος των δύο χωρών μας, εφόσον με τον (αντίστοιχο προς την Ελλάδα) εποικοδομητικό τρόπο και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμβάλει σε μια «πραγματική και όχι κατ΄επίφασιν λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...