Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Συμπληρώνονται 18 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Σε 8 μέρες οι Σέρβοι του Ράτκο Μλάντιτς εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά

Σήμερα συμπληρώνονται δεκαοκτώ χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Στις 11 Ιουλίου του 1995 οι σερβικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν τη Σρεμπρένιτσα, η οποία βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Μέσα σε διάστημα οχτώ ημερών οι σερβικές δυνάμεις εκτέλεσαν περίπου 8000 μουσουλμάνους άρρενες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ενώ εκτόπισαν 30000 γυναικόπαιδα μουσουλμανικής εθνότητας.

Στις δίκες που ακολούθησαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τα εγκλήματα των σερβικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως πράξη γενοκτονίας. Στο ίδιο δικαστήριο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη δύο δίκες που αφορούν και την Σρεμπρένιτσα. Πρόκειται για τις δίκες των δύο βασικών κατηγορούμενων του πρώην διοικητού των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του τότε πολιτικού ηγέτη των Σέρβων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σήμερα στο μνημειακό χώρο «Ποτοτσάρι»στη Σρεμπρένιτσα θα τελεστεί η ταφή των λειψάνων 409 θυμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους το τελευταίο έτος. Στο χώρο αυτό μέχρι στιγμής έχουν ταφεί συνολικά 5657 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...