Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στο κατώφλι της ΕΕ η Αλβανία

Καθεστώς υποψήφιας χώρας το επόμενο εξάμηνο

Η Λιθουανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αλβανικές αρχές ώστε εντός του εξαμήνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. 

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Albanian Screen, ο επικεφαλής της λιθουανικής προεδρίας, υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσιους δήλωσε ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου, από τα Τίρανα απαιτείται ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ζωή των πολιτών».
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όπως είπα, η προεδρία μας θα είναι εποικοδομητική, θετική, όχι ουδέτερη, αν και συνήθως πρέπει να είναι ουδέτερη. Θα έχουμε μια θετική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. Η Αλβανία πέρασε μια πολύ σημαντική δοκιμασία, τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες παρακολουθήσαμε στενά. Τώρα έχει μια άλλη δοκιμασία, την ομαλή μετάβαση. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε στην τελική απόφαση», δήλωσε ο κ. Λινκέβιτσιους.
Ερωτηθείς για τους όρους τους οποίους χρειάζεται να εκπληρώσει ακόμη η Αλβανία ώστε να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το Δεκέμβριο, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμφωνήσουν να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να (. . .) να δώσουν στη χώρα μια αξιόπιστη εικόνα για να ενταχθεί στην ΕΕ».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...