Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο Σαλί Μπερίσα έδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον δήμαρχο των Τιράνων

O απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα θεωρείται ότι τοποθέτησε τον εκλεκτό του, δήμαρχο των Τιράνων, στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την παραίτησή του.

Ο Σαλί Μπερίσα έδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον δήμαρχο των Τιράνων
           
Ο δήμαρχος Τιράνων, Λουλζίμ Μπάσα, εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία της παράταξης μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου από τον Εντι Ράμα.

Στις εσωκομματικές εκλογές που διενεργήθηκαν ο 39χρόνος Μπάσα συγκέντρωσε το 80,4% των ψήφων έναντι 19,6% που εξασφάλισε ο αντίπαλός του, υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Εργων, Σοκόλ Ολντάσι.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα, διεξήχθησαν για πρώτη φορά με την αρχή «ένα μέλος, μία ψήφος» και ψήφισαν όλα τα μέλη του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν από την αρχή τον Λουλζίμ Μπάσα ως φαβορί και «εκλεκτό» του Μπερίσα, αν και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός είχε δηλώσει την «ουδετερότητά» του στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα ο πραγματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος θα συνεχίσει να είναι ο Σαλί Μπερίσα, πάρα την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου».

Ο άλλος υποψήφιος Σοκόλ Ολντάσι κατήγγειλε παρατυπίες κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Υποστήριξε δε ότι «μερικές χιλιάδες μέλη δεν υπάρχουν στους καταλόγους των ψηφοφόρων και δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν». Αλλά οι διοργανωτές των εκλογών, δήλωσαν ότι όσοι δεν υπάρχουν στις λίστες, δεν είχαν ανανεώσει την ταυτότητα τους ως μέλη και δεν περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Λουλζίμ Μπάσα συναντήθηκε με τον Σαλί Μπερίσα. «Ο Λουλζίμ Μπάσα είναι η ιστορία επιτυχίας του νεαρού Αλβανού ο οποίος έχει προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο Δημοκρατικό Κόμμα και τη ίδια την χώρα του», έγραψε στη προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Σαλί Μπερίσα.

Σημειώνεται ότι ο νικητής των πρόσφατων εκλογών Εντι Ράμα, του σοσιαλιστικού κόμματος, είχε επίσης διατελέσει δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...