Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ξένους δημοσιογράφους

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με την απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Στις 19 Αυγούστου 2012 απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα μας στο Marin Mema, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού των Τιράνων Top Channel, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να εισέλθει από το σημείο διέλευσης «Μαυρομάτης», επειδή «έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητος στο εθνικό μητρώο».
Στις 2 Ιουνίου 2013 απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα μας στην Ivana Kostovska, δημοσιογράφο της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik, όταν η τελευταία προσπάθησε να εισέλθει από το σημείο διέλευσης «Εύζωνοι», επειδή «έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη στο εθνικό μητρώο».

Και στις δύο περιπτώσεις οι θιγόμενοι δημοσιογράφοι δήλωσαν πως η απαγόρευση εισόδου πρέπει να οφείλεται σε δημοσιεύματά τους που ενοχλούν τις ελληνικές αρχές.
 
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των όποιων δημοσιευμάτων και γενικότερα της αξιοπιστίας των δημοσιογράφων αυτών οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων και η ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα της δημοσιογραφικής έκφρασης και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, ως κράτος φοβικό και εσωστρεφές.

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα γεγονότα δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, όπως εκφράστηκε σε ανακοινώσεις και διαβήματα των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ των χωρών αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Για ποιους λόγους απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα μας στους δημοσιογράφους αυτούς και για ποιους λόγους χαρακτηρίστηκαν ως ανεπιθύμητα πρόσωπα;

2. Έχουν αφαιρεθεί τα ονόματά τους ως ανεπιθύμητων από το εθνικό μητρώο και αν όχι πρόκειται να γίνει άμεσα η αφαίρεση αυτή;

3. Υπάρχουν άλλα ονόματα αλλοδαπών δημοσιογράφων καταχωρημένα στο εθνικό μητρώο ως ανεπιθύμητων και αν ναι για ποιους λόγους; Αν υπάρχουν, πρόκειται να γίνει αφαίρεση των ονομάτων τους από το εθνικό μητρώο;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...