Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Νταβούτογλου: «Καμία συγνώμη στη Σερβία για τις δηλώσεις περί Κοσόβου»

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τη Σερβία για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία» τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν εμπεριείχε προσβολή, αλλά μόνο θετικά συναισθήματα και ότι οι σχέσεις Σερβίας-Τουρκίας έγιναν η ραχοκοκαλιά της σταθερότητας των Βαλκανίων.


Ο κ. Νταβούτουγλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Blitz του Βελιγραδίου που διοργανώθηκε με αίτημα της Άγκυρας για να αποσαφηνιστεί η επίμαχη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Πρίζρεν του Κοσόβου τον περασμένο χρόνο, υπογράμμισε ότι η αναφορά του τούρκου πρωθυπουργού δεν ήταν πολιτικής φύσης, ούτε αποτελούσε έκφραση επεκτατικής πολιτικής.

«Ήταν πολιτιστικός όρος. Όταν στην τουρκική γλώσσα λέγεται ότι "το Κόσοβο είναι η δεύτερη χώρα μου", αυτό δείχνει την πολιτιστική εγγύτητα. Ειλικρινά ελπίζω ότι αυτό θα έπρεπε να αρκεί για να αποδείξουμε τις καλές μας προθέσεις προς τη σερβική κυβέρνηση και το σερβικό λαό» εξήγησε ο κ. Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι «μία μικρή πρόταση δεν έπρεπε να απομονωθεί από το ευρύτερο πλαίσιο της ομιλίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι από εκείνη την ομιλία του κ. Ερντογάν πολύ πιο σημαντική ήταν η πρόταση: «Η Τουρκία είναι εξίσου κοντά σε όλους τους λαούς Βαλκανίων».

«Υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν μόνον κοινά συναισθήματα και μόνον θετική στάση έναντι της Σερβίας» ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Σερβίας ψυχράθηκαν μετά την επίμαχη δήλωση του κ. Ερντογάν, την οποία ο σέρβος πρόεδρος χαρακτήρισε «εισβολή χωρίς τη χρήση όπλων» και ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2010, μέχρι να ζητήσει συγνώμη η τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Νταβούτογλου περιγράφοντας τις σχέσεις με τη σερβική κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρώην πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς τις χαρακτήρισε εξαιρετικές τονίζοντας ότι «βασική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ήταν η διόρθωση και η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σερβία».

«Ήταν τεράστια επιτυχία η υπέρβαση αυτών που συνέβησαν τη δεκαετία του 1990, λόγω του πολέμου στη Βοσνία και στο Κόσοβο. Πολλοί θεωρούσαν ότι οι δύο κυβερνήσεις είναι σε αντίθετες πλευρές. Όμως σε αντίθεση με την κατάσταση της δεκαετίας του 1990, οι σχέσεις Σερβίας - Τουρκίας έγιναν η ραχοκοκαλιά της σταθερότητας στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...