Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Βουλγαρία-Τουρκία: Κατασκευή αγωγού διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίων

Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα δίκτυά τους.


Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Ντραγκομίρ Στόινεφ και Τανέρ Γιλντίζ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, ο αγωγός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια από σήμερα.


Ο αγωγός διασύνδεσης θα έχει συνολικό μήκος 114 χιλιομέτρων και δυναμικότητα μεταφοράς 3-5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Ο κ. Στόινεφ επεσήμανε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό "καθίσταται εφικτό να μιλάμε για πραγματική διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τις οποίες προμηθεύεται η Βουλγαρία".

Ανάδοχος του έργου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού θα είναι η κρατική εταιρεία διαχείρισης μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου Bulgartransgaz. Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας σχολίασε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε με κριτήριο ότι εγγυάται την ταχύτερη υλοποίηση του έργου. "Πιστεύουμε ότι τα δύο έτη είναι ένα χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου ο αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί" είπε.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα πρέπει να εκτιμηθεί, όπως και η τιμή του αερίου που θα μεταφέρει. Ο κ. Στόινεφ περιορίστηκε να αναφέρει ότι αναμένει "η τιμή να είναι λογική".

Ο κ. Στόινεφ γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι πρόκειται να συσταθεί μία κοινοπραξία μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) και της αντίστοιχης τουρκικής εταιρίας, για τον εξορθολογισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΝΕΚ προς την Τουρκία. Η έδρα της εταιρείας αυτής θα βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο Βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Τουρκία θα βοηθήσει την προβληματική ΝΕΚ να βελτιώσει την κατάσταση των οικονομικών της.

Από την πλευρά του, ο κ.Γιλντίζ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες θα καταφέρουν να κεφαλαιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την γεωστρατηγική τους θέση.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε την κοινή στήριξη των δύο χωρών στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και τη σημασία του μελλοντικού αγωγού διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Τουρκίας, ενώ επιβεβαίωσε τη βούληση της χώρας του να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τουρκία ξεκινά να υλοποιεί έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία που η Βουλγαρία διαθέτει στον τομέα αυτό, είπε ο κ. Γιλντίζ, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, σημείωσε ότι είναι μία από τις πέντε επιλογές που εξετάζονται.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...