Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Kοινές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό αποκτούν Σερβία και ΠΓΔΜ

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και θα υπογραφεί η συμφωνία


Με την αιτιολογία ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται το λειτουργικό κόστος της διεθνούς εκπροσώπησης τους, Σερβία και ΠΓΔΜ αποφάσισαν να καθιερώσουν κοινές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.


Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, η κίνηση αυτή δεν συνιστά τη διαμόρφωση μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά τη μείωση του κόστους της εκπροσώπησης των χωρών στο εξωτερικό, ακολουθώντας το «σκανδιναβικό μοντέλο».

Σύμφωνα με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα υπογραφεί η συμφωνία.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ οι συνομιλίες προχωρούν και ενδέχεται να έχουν αίσιο αποτέλεσμα με το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Σερβία θα επιθυμούσε και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα.

Πάντως ήδη οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, δεν βλέπουν θετικά αυτή την πρόταση, αφού εκτιμούν ότι πίσω από την κοινή διπλωματική αντιπροσώπευση, κρύβεται η προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι να βρει ένα μελλοντικό στήριγμα σε περίπτωση που ο αλβανικός πληθυσμός της ΠΔΓΜ διεκδικήσει τη διάσπαση της χώρας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...