Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Υποτονική οικονομική ανάπτυξη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Βουλγαρία


Υποτονική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Βουλγαρία την περίοδο 2013-2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, στη φθινοπωρινή της έκθεση για...την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη του βουλγαρικού ΑΕΠ το 2013 στο 0,5%, έναντι 0,9% στην εαρινή της έκθεση, ενώ για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,7%.

Περαιτέρω ενίσχυση της βουλγαρικής οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται το 2015, οπότε προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις να στηρίζουν τη δυναμική αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση, η ανάκαμψη της βουλγαρικής οικονομίας αναμένεται να είναι σχετικά αργή, συγκριτικά και με άλλες οικονομίες, και αυτό αποδίδεται στη σημαντική μείωση του πληθυσμού- λόγω γήρανσης και μετανάστευσης, που αποδυναμώνει την ανάπτυξη και την καταναλωτική βάση.

Όσον αφορά στις εξαγωγές της χώρας προβλέπεται ότι θα έχουν σχετικά ισχυρή δυναμική κατά τη διετία 2014-2015, ακολουθώντας την προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 12,9% το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, στο 12,4%, το 2014.

Ο πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνθηκε απότομα το 2013 και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε ένα μέσο ετήσιο όρο της τάξης του 0,5%, με την πτώση να αποδίδεται κυρίως στην μείωση των τιμών ενέργειας (με βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αλλά και τη λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας). Το 2014 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βουλγαρία οριστικοποιήθηκε πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού της χώρας και συνεπώς οι προβλέψεις δεν αντικατοπτρίζουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2014-2015.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...