Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Οργή για το σχέδιο καταστροφής συριακών χημικών όπλων στην Αλβανία

Με σύνθημα «ΟΧΙ στο σαρίν, ΝΑΙ στο οξυγόνο, αφήστε μας να αναπνεύσουμε», οι πολίτες της Αλβανίας υψώνουν έντονη φωνή διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου να χρησιμοποιηθεί το αλβανικό έδαφος ως βάση για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας. Εκκρεμεί η λήψη απόφασης, ενώ ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα υποκύψει στο σχετικό αίτημα των ΗΠΑ που τάζουν οικονομικά ανταλλάγματα.


Χιλιάδες Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των Τιράνων την Παρασκευή, αντιδρώντας στην ενδεχόμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασάντ στο αλβανικό έδαφος. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.   

Οι πολίτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας οργή για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην Αλβανία μεγάλες ποσότητες του τοξικού αερίου σαρίν και άλλων χημικών όπλων από τη Συρία. Κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη φτωχότερη χώρα από τους σύμμαχους της.

 «Χίλιοι τόνοι χημικών ουσιών παράγουν τουλάχιστον 10 χιλιάδες τόνους χημικών αποβλήτων» προειδοποίησε ο Πωλ Γουόκερ, διευθυντής της οργάνωσης Διεθνής Πράσινος Σταυρός (Green Cross International), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel.

«Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, ούτε πρόκειται να ληφθεί προτού ακουστούν οι δικές σας φωνές, καθώς και όλων των αλβανών πολιτών» υποστήριξε ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές.

Το 2008, η καταστροφή χημικών όπλων που κατείχε η ίδια η Αλβανία προκάλεσε το θάνατο 28 ανθρώπων, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί με ακρίβεια το εύρος των συνεπειών για το περιβάλλον.

Στα Τίρανα, διαδηλωτές παρέμειναν μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρωί της Παρασκευής το μέτωπο διαμαρτυρίας ενισχύθηκε με χιλιάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, μαθητές και ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η μαζική συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter κ.α.)

Ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «News 24» μετέδωσε ότι όλα τα γυμνάσια στα Τίρανα παρέμειναν κλειστά, αφού οι μαθητές έσπευσαν να διαδηλώσουν.

Newsroom Enet με πληροφορίες από Euronews, Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...