Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η αρχαιολατρεία κόστισε ακριβά στα Σκόπια

Καταγγελίες για «φουσκωμένο» κόστος αγαλμάτων - Με οκτώ εκατ. ευρώ ζημιώθηκε ο Δήμος Τσένταρ την περίοδο 2008-2010, σύμφωνα με πόρισμα ειδικών, έπειτα από αίτημα του νέου δημάρχου


Συνολικά οκτώ εκατ. ευρώ ζημιώθηκε ο Δήμος Τσένταρ την περίοδο 2008-2010 από την κατασκευή αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων, αναφέρεται στο δεύτερο πόρισμα που εκπόνησε ομάδα ειδικών, κατόπιν παραγγελίας του δημάρχου του Τσένταρ, Αντρέι Ζερνόφσκι, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση.


Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ζημιά οκτώ εκατ. ευρώ για τον Δήμο του Τσένταρ προκλήθηκε από διαγωνισμούς, που προκήρυξε η προηγούμενη δημοτική αρχή του συγκεκριμένου Δήμου, σχετικά με την κατασκευή αγαλμάτων, οι οποίοι, την περίοδο 2008-2010, κατακυρώθηκαν σε δύο ιταλικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι δύο αυτές ιταλικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη, είχαν «προνομιακή μεταχείριση» από την τότε δημοτική αρχή του Τσένταρ (ελεγχόταν από το κυβερνών VMRO-DPMNE) σε σύγκριση με άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.

Οι δύο ιταλικές εταιρείες, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέλαβαν την κατασκευή σχεδόν όλων των αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων την περίοδο 2008-2010 σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσέφεραν άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.

Το δεύτερο αυτό πόρισμα της επιτροπής θα παραδοθεί από τον κ. Ζερνόφσκι στον εισαγγελέα των Σκοπίων. Στον εισαγγελέα έχει ήδη παραδοθεί, τον Αύγουστο, το πρώτο πόρισμα της επιτροπής, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των δικαστικών αρχών της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζερνόφσκι έκανε λόγο για «οικονομικό έγκλημα» και σημείωσε πως η εισαγγελία των Σκοπίων δεν μπορεί πλέον να σιωπά.

Το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του πορίσματος και κατηγόρησε τον Αντρέι Ζερνόφσκι ότι καταφεύγει σε εντυπωσιασμούς για πολιτικούς και μόνο λόγους. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι κάλεσε τον δήμαρχο του Τσένταρ, αν έχει σοβαρά στοιχεία, να καταθέσει μηνύσεις.

Η ζημιά αυτή των 8 εκατ. ευρώ για τον δήμο του Τσένταρ προκλήθηκε από μέρος μόνο των πολυάριθμων αγαλμάτων που τοποθετήθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου και πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ «Σκόπια 2014», το οποίο επικρίνεται έντονα τόσο για την αισθητική και χρησιμότητα του, όσο και για το υπερβολικά υψηλό κόστος του, που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2008 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, όμως, με διαδοχικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του σχεδίου να εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο κ. Ζερνόφσκι και η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ είναι σφοδροί επικριτές του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014» το οποίο μάλιστα αποκαλούν ως σχέδιο «εξαρχαϊσμού» της χώρας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υπεραμύνεται του σχεδίου «Σκόπια 2014».

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως αυτά του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Ένα μεγάλο μέρος των αδειών για την κατασκευή των έργων του σχεδίου «Σκόπια 2014» έχει εκδοθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Τσένταρ, η οποία ελεγχόταν από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE.

Ο Δήμος του Τσένταρ είναι ο μοναδικός περιφερειακός δήμος των Σκοπίων, στον οποίο, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ (Μάρτιος-Απρίλιος 2013), επικράτησε η αντιπολίτευση, ύστερα μάλιστα από αλλεπάλληλους εκλογικούς γύρους.

Ο κ. Ζερνόφσκι κατηγορεί την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, ότι προσκομίζει συνεχώς εμπόδια στην λειτουργία του Δήμου Τσένταρ, με αποκορύφωμα την πρόσφατη σύλληψη και δίωξη εις βάρος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τσένταρ, Μίροσλαβ Σίποβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...