Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Πού είναι η πατρίδα μου»: Τηλεοπτική εκπομπή στα Τίρανα για τα παιδιά των μεταναστών

Από την επίσημη επιμνημόσυνη δέηση που έγινε την 28η Οκτωβρίου σε στρατιωτικά νεκροταφεία, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, όπου τάφηκαν έλληνες στρατιώτες του Αλβανικού έπους.

Που επέστρεψαν στην Αλβανία από την Ελλάδα


«Που είναι η πατρίδα μου». Αυτός ήταν ο τίτλος εκπομπής στο κανάλι News224 των Τιράνων, αφιερωμένη στα χιλιάδες πλέον παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα που λόγω κρίσης, επέστρεψαν στην Αλβανία.


Το κεντρικό ρεπορτάζ της εκπομπής ήταν γυρισμένο στο γνωστό σχολείο των Τιράνων Vasil Shanto, όπου υπάρχει μια ολόκληρη τάξη με παιδιά επαναπατρισθέντων μεταναστών. Τα 30 από αυτά, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Από τις αθώες και ειλικρινείς απαντήσεις των παιδιών αντιλαμβάνεται κανείς ότι τους λείπει έντονα η Ελλάδα. Το έλεγαν μάλιστα με δάκρυα στα μάτια. Στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου, τι τους λείπει περισσότερο από την Ελλάδα, οι απαντήσεις έλεγαν ότι «εκεί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν», «εκεί έχουν τους φίλους και τους συγγενείς τους», «εκεί είχαν φτιάξει τα όνειρα για το μέλλον τους».

Τους λείπει έντονα το ελληνικό περιβάλλον, το σχολείο, οι δάσκαλοι. Αρκετά από τα παιδιά είπαν στην κάμερα ότι νιώθουν Έλληνες. Άλλα είπαν ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσουν πόσο νιώθουν Έλληνες και πόσο Αλβανοί. Κανείς τους όμως δεν αρνήθηκε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι επιθυμούν να γυρίσουν το συντομότερο και το επαναλαμβάνουν στους γονείς τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μια μαθήτρια, η οποία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν η σημαιοφόρος του 7ου Γυμνασίου στα Χανιά της Κρήτης και όταν γύρισε με τους γονείς της στα Τίρανα της ανέθεσαν να αναρτήσει την Αλβανική σημαία στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων επέστρεψε πριν από τρεις μήνες από την Ελλάδα, ανέφεραν ότι στην Αλβανία συνάντησαν δυσκολίες, κυρίως ως προς τη γλώσσα. Παραπονέθηκαν μάλιστα ότι επειδή έζησαν στην Ελλάδα οι συνομήλικοι τους στην Αλβανία δεν τους αντιμετώπισαν φιλικά...

Στο ρεπορτάζ της Αλβανίδας δημοσιογράφου αναφέρθηκε ότι η αρνητική αντιμετώπιση οδήγησε αρκετά παιδιά να κλειστούν στα σπίτια τους, ενώ αρκετές άλλες οικογένειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να απαλλαγούν από το σοκ που υπέστησαν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα επίσης με άλλα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, της αλβανικής τηλεόρασης, συνολικά επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Αλβανία περίπου 200 χιλιάδες άτομα, που σημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών ξεπερνάει τις 60 χιλιάδες.

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα έλαβε αρκετά μέτρα για την ένταξη στο αλβανικό περιβάλλον των παιδιών επαναπατρισθέντων οικογενειών, οι δυσκολίες όμως -όπως όλοι παραδέχτηκαν- παραμένουν.

Σε πόλεις όπως η Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, οι Αγιοι Σαράντα, το Δέλβινο, η Χειμάρα, και βέβαια τα Τίρανα, υπάρχουν πολλά ελληνικά σχολεία, όπου φοιτούν επαναπατρισμένα παιδιά αλβανών γονιών.

Αύξηση, λόγω της μεγάλης επιστροφής αλβανικών οικογενειών από την Ελλάδα, σημείωσε και ο αριθμός των μαθητών στα ελληνικά λύκεια, όπως και στα πανεπιστημιακά τμήματα, ειδικά των Νεοελληνικών σπουδών, στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...