Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Β' κύκλος εκλογών στο Κόσοβο


Σε έξι δήμους του νοτίου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών και οι τέσσερις δήμοι του βορείου Κοσόβου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, δεν έχουν συμπεριληφθεί στα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα με συνέπεια να εξετάζονται τρεις πιθανές λύσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλιντέτα Ντάκα.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι στις εκλογές της Κυριακής, στο δήμο Στρπτσε ο υποψήφιος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος, Μπράτισλαβ Νίκολιτς έλαβε 38,69% και ο υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σρπσκα", Ίβαν Ρέτζιτς έλαβε 36,14% των ψήφων.

Στο δήμο Γκρατσάνιτσα θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σρπσκα" Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος έλαβε ποσοστό 48,91% και ο υποψήφιος της Συμμαχίας Σέρβων Κοσόβου, Μπόγιαν Στογιάνοβιτς με ποσοστό 35,02%.

Στο δήμο Ράνιλουγκ, ο υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σρπσκα" Γκράντιμιρ Μίκιτς έλαβε ποσοστό 39,94% και ο υποψήφιος του Σερβικού Λαϊκού Κόμματος, Μίλαν Αριτόνοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 39,94%.

Στο δήμο Πάρτες, ο υποψήφιος του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος, Νέναντ Τσβέτκοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 45,81% και ο υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σρπσκα" συγκέντρωσε ποσοστό 33,97%.

Στο δήμο Κλόκοτ, θα είναι υποψήφιοι ο Σρτέτσκο Σπάσιτς από την Πρωτοβουλία Πολιτών "Σρπσκα", ο οποίος έλαβε 35,39% και ο Σάσα Μίρκοβιτς από το Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα με 29,17%.

   Στο Νόβο Μπρντο, θα είναι πάλι υποψήφιοι ο Σβέτισλαβ Ιβάνοβιτς από την Πρωτοβουλία Πολιτών "Σρπσκα" ο οποίος έλαβε 25,30% και ο Μπαϊρούς Ιμέρι από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου με ποσοστό 32,57%.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενη στους δήμους του βορείου Κοσόβου, η κ. Ντάκα είπε ότι δεν συμπεριελήφθησαν στα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά οι κάλπες από τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν βρίσκονται στο κέντρο καταμέτρησης και ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με τη νόμιμη οδό.

Μετά από αποτίμηση και ανάλυση, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα λάβει απόφαση επιλέγοντας μία από τις τρεις πιθανές λύσεις: τα ψηφοδέλτια από τη βόρεια Μιτρόβιτσα να ληφθούν ως έγκυρα, να επαναληφθεί η ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, στα οποία εισέβαλαν άγνωστοι δράστες και προκάλεσαν επεισόδια ή να οργανωθεί νέα ψηφοφορία σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο έδειξαν ραγδαία πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και αύξηση των ποσοστών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα και της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι, όπως επίσης μείωση των ποσοστών του κινήματος Αυτοδιάθεση του Αλμπίν Κούρτι.

Όσον αφορά τα κόμματα και τα κινήματα των Σέρβων στο Κόσοβο στις εκλογές της Κυριακής το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών "Σρπσκα", η οποία στηρίζεται από το Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...