Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

H Αλβανία έκλεισε την πόρτα στα χημικά της Συρίας -Απέρριψε το αίτημα να καταστραφούν στο έδαφός της

Η λαϊκή απαίτηση «πέρασε» τελικά και η Αλβανία απέρριψε το αίτημα να καταστραφούν στο έδαφός της τα χημικά όπλα της Συρίας. Εν μέσω διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, ο Εντι Ράμα αναγκάστηκε με διάγγελμά του να απορρίψει το σχετικό αίτημα των ΗΠΑ.


Η απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού- που σύμφωνα με τους αναλυτές θα δυσαρεστήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που δεν θέλει η γειτονική χώρα- θεωρείται μείζον πλήγμα στο πλάνο για την καταστροφή των όπλων του Μπασάρ Αλ Ασαντ ως τα μέσα του 2014.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Εντι Ράμα τόνισε πως «είναι αδύνατο για την Αλβανία να πάρει μέρος σε αυτή την επιχείρηση». Τα λεγόμενά του έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους 2.000 διαδηλωτές που είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το γραφείο του εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφή των όπλων στην Αλβανία.

Στο μήνυμά του ο Ράμα επισήμανε ότι η απόφασή του ελήφθη σε ένδειξη σεβασμού προς τη βούληση του λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κίνηση αυτή δεν θα κλονίσει τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε για εξαπάτηση των πολιτών στο ζήτημα. Ο προκάτοχος της θέσης, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε πως ο Εντι Ράμα προσφέρθηκε για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία, αλλά το κράτησε μυστικό για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να φιλοξενήσει τη διαδικασία εντός των συνόρων της και ο αρμόδιος οργανισμός είχε χαρακτηρίσει την Αλβανία ως την ιδανική λύση. Πριν βέβαια βρεθεί η χώρα στην οποία θα ξεκινήσει η καταστροφή, πρέπει να γίνει η μεταφορά των όπλων από τη Συρία, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σε μία χώρα με εμφύλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...