Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

195 σπάνια και μοναδικά αντικείμενα της ελληνικής αρχαιότητας στη Σόφια

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας μεταφέρθηκε η έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία”, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη παρουσίαση της στην Φιλιππούπολη.


Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια και ιδιαίτερα αντικείμενα, που «σφραγίζουν» την ιστορία, είτε ως πορτραίτα των πρωταγωνιστών της ιστορίας είτε ως απευθείας ιστορική πηγή για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες.


Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι το Νομισματικό και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, και τα εκθέματα προέρχονται από τα παραπάνω Μουσεία, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και έξι Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη, που χρονολογείται περί το 440- 430 πΧ.

Την επιστημονική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και Αναπληρωτής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού των δύο Μουσείων.

«Όπως ο Οδυσσέας έφτασε στην πολυπόθητη Ιθάκη μετά από πολύχρονες περιπλανήσεις και βρήκε έναν Όμηρο να καταγράψει τα κατορθώματά του, έτσι και η έκθεση ευτύχησε μετά από τη δική της πολύχρονη «Οδύσσεια» να εγκαινιάζεται σήμερα στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Σόφιας» τόνισε την χαιρετιστήρια ομιλία του στα εγκαίνια, ο Έλληνας επιστήμονας.

«Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει επαναστατήσει –τουλάχιστον φαινομενικά- εναντίον των κλασικών αρχών και ιδεών, της κληρονομιάς, της παράδοσης, της ιστορίας γενικά. Βέβαια, μπορούμε να καταστρέψουμε ναούς και μουσεία, αγάλματα, κτίρια και κήπους, αλλά για να ακυρώσουμε από τη μνήμη μας τους «αρχαίους μύθους», που τροφοδοτούν τα όνειρα και τις παρορμήσεις μας, θα πρέπει να σκοτώσουμε την ίδια μας την ψυχή. Τελικά, εξακολουθεί να ισχύει η διαπίστωση ότι κοινή αφετηρία των νεώτερων πολιτισμών είναι η ελληνικότητα» πρόσθεσε ο ομιλητής.

Ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου υπογράμμισε, σε άλλο σημείο, ότι «η ελληνική προσέγγιση οφείλει την παναθρώπινη αποδοχή της στο γεγονός ότι απέδωσε το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης με τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του».

«Η ανταλλαγή βιωμάτων στο ιστορικό λίκνο των Ελλήνων και την περιφέρειά του με τους λαούς, που μετείχαν στην αντίληψή του για τα πράγματα, προσέθεσε στην εμβέλειά του και δημιούργησε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι Έλληνες, που αναδείχθηκαν σε αυτό το μοναδικό πλαίσιο, έδρασαν με την πίστη ότι κάθε άτομο αυτοπροσδιορίζεται και μπορεί να τα πετύχει όλα, εάν διαθέτει ελεύθερο πνεύμα, θέληση και αρετή», κατέληξε.

Ο κ. Κακαβάς ανάγνωσε χαιρετιστήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, στο οποίο εκφράζεται ικανοποίηση από τη δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα του πολιτισμού που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αμοιβαία γνωριμία, κατανόηση και φιλία των δύο λαών.

Η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη - Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Υπουργείο Πολιτισμού τόνισε ότι η έκθεση επιχειρεί να γνωρίσει στους επισκέπτες τη σπουδαιότητα και την ιστορική βαρύτητα του ελληνικού πολιτισμού διαμέσου των αιώνων, δια της παρουσίασης 195 αρχαίων έργων που προέρχονται από ελληνικά μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων, ορισμένα από τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό εκτός Ελλάδας. «Τα αντικείμενα αυτά, φορείς του ελληνικού πολιτισμού και ιστορικές μαρτυρίες της εποχής τους, χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή ως και το τέλος του 19ου αιώνα, με έμφαση στην κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο», είπε.

«Διασχίζοντας ένα τεράστιο χρονικό, πολιτιστικό και ιστορικό ορίζοντα τα εκθέματα αντικατοπτρίζουν τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος που θέτει τον άνθρωπο στη βάση όλων των ζητημάτων. Τα εκθέματα λειτουργούν δυναμικά, μεταδίδοντας χιλιετίες μετά τη δημιουργία τους ισχυρά μηνύματα για τη λειτουργία των θεσμών, αλλά και την πορεία της ελληνικής ιστορίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι έθεσε την έμφαση στο δημιουργικό πνεύμα της καρποφόρας συνεργασίας των Ελλήνων και των Βουλγάρων αρχαιολόγων, χάρη στην οποία το πολιτιστικό κοινό της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, τη βουλγαρική Ακαδημία των Επιστημών, τα ιδρύματα, τις τράπεζες και τις εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία για την γενναιόδωρη υποστήριξη του σπουδαίου αυτού γεγονότος στην πολιτιστική ζωή της Σόφιας.

Στα επίσημα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι πρέσβεις της Ελλάδας Δημοσθένης Στωίδης και της Κύπρου Σταύρος Αμβροσίου, Βούλγαροι και Έλληνες διανοούμενοι, επιχειρηματίες και πολυάριθμοι πολίτες της Βουλγαρίας. οι οποίοι είχαν την σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν στο πιάνο τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, που έπαιξε γνωστά κλασικά έργα του, συνοδευόμενος από την ταλαντούχα υψίφωνο Βάσια Ζαχαροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...