Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι Βούλγαροι στους δρόμους στην επέτειο από την πτώση του Ζίφκοφ

Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο αυτί, η διαδηλώτρια της φωτογραφίας φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος απεικονίζεται ως ζόμπι στα πανό που κρατούν στο παρασκήνιο οι υπόλοιποι διαδηλωτές

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Σόφιας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες όπως όλα δείχνουν 24 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνιστή ηγέτη της χώρας Τόντορ Ζίφκοφ δεν κατάφεραν να πείσουν ότι μπορούν να φέρουν ευημερία στους πολίτες. Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιήθηκαν ανήμερα την επέτειο της πτώσης του Ζίφκοφ στις 10 Νοεμβρίου 1989 και είχαν βασικό αίτημα την παραίτηση και της σημερινής κυβέρνησης της χώρας.


Ολοι οι πολιτικοί μετά τον Ζίφκοφ υποσχέθηκαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να βάλουν τα θεμέλια μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Σήμερα στη Βουλγαρία ο μέσος μισθός είναι ο χαμηλότερος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού διαμορφώνεται σε 400 ευρώ τον μήνα, ενώ η μέση σύνταξη είναι μόλις 130 ευρώ.

Η Βουλγαρία ωφελήθηκε σημαντικά από τη σύσφιγξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού μέρος του πληθυσμού βρέθηκε σε καλύτερη θέση οικονομικά. Ωστόσο μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ιδιαίτερα το ισχυρότερο κεφάλαιό της που είναι οι νέοι, βρήκε διέξοδο στη μετανάστευση αφήνοντας πίσω έναν πληθυσμό που γερνάει, ενώ γίνεται όλο και πιο φτωχός.

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. 

Παράλληλα οι κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν στη χώρα το γράμμα του νόμου και να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. Αυτό έχει παράπλευρη απώλεια τη μεγάλη διστακτικότητα των επενδυτών να διοχετεύσουν στη χώρα κεφάλαια, τα οποία η Βουλγαρία χρειάζεται επειγόντως.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον προηγούμενο Μάιο, όταν η προηγούμενη έπεσε από τις συνεχείς λαϊκές αντιδράσεις. Ηδη όμως υφίσταται πιέσεις από καθημερινές διαδηλώσεις αφού ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους κατηγορώντας και αυτήν για διαφθορά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος του κόμματος MRF που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο πριν οι Αρχές ανακοινώσουν ότι έχουν αρχίσει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει λάβει μέρος σε φορολογικές απάτες και σε ξέπλυμα χρήματος.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις με την ονομασία Πορεία για τη Δικαιοσύνη ήταν το αποκορύφωμα διαμαρτυριών που άρχισαν φοιτητές σε πανεπιστήμια ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία. Σύμφωνα με ανεξάρτητα γκάλοπ, οι διαδηλώσεις είχαν την υποστήριξη του 60% των βούλγαρων πολιτών.

Τα προβλήματα στη Βουλγαρία υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι πανό των διαδηλωτών έγραφε: «Ηλθε η ώρα σας! Φτάνουν 24 χρόνια ψεύτικων αλλαγών». Οι διαδηλωτές επίσης κρατούσαν πανό που απεικόνιζαν τον Πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι σαν ζόμπι. Από το τέλος του κομμουνισμού οι γεννήσεις στη χώρα συνεχώς μειώνονται, όπως και το προσδόκιμο ζωής. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά, από σχεδόν 9 εκατ. το 1988 σε 7,3 εκατ. το 2011.

Διαφθορά

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι δέχεται συνεχείς πιέσεις να παραιτηθεί από διαδηλωτές που βγαίνουν συνέχεια στους δρόμους της χώρας. Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η σοσιαλιστική κυβέρνησή του είναι διεφθαρμένη και εξυπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...