Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας Τίτο

Η φωτογραφία είναι του 1962. Απεικονίζονται η τότε συζυγος του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αμαλία Καραμανλή (αριστερά) και η Γιοβάνκα Μπροζ Τίτο, σύζυγος του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τοτε ελληνικού πρωθυπουργικού ζεύγους στο Βελιγράδι

Απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου η Γιοβάνκα Μπροζ, η χήρα του ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο. Σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTS, η Μπροζ πέθανε από ανακοπή.


Η Γιοβάνκα Μπροζ ήταν παντρεμένη επί 28 χρόνια με τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος πέθανε το 1980 σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από 35 χρόνια στην εξουσία. 

Μετά τον θάνατο του συζύγου της είχε μπει στο περιθώριο και έζησε σε κατ' οίκον περιορισμό επί περισσότερα από 20 χρόνια.

Γεννημένη στην Κροατία, η Μπροζ έγινε νοσοκόμα των παρτιζάνων του Τίτο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνέχεια ιδιαιτέρα γραμματέας του και τέλος η τρίτη σύζυγός του το 1952. Ο Τίτο ήταν 32 χρόνια μεγαλύτερός της.

Μολονότι της επιτράπηκε να παραμείνει σε ένα σπίτι της αριστοκρατικής συνοικίας Ντέντινιε στο Βελιγράδι, ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς θέρμανση και με σπασμένα παράθυρα, μέχρι το 2006. Το 2009 της παραχωρήθηκε η σερβική υπηκοότητα και της δόθηκε σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...