Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Άστον: Σερβία και Κόσοβο πρέπει να βρίσκονται στην Ε.Ε.

Σημαντικές οι εκλογές στο Κόσοβο σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε.


Μεγάλη ευκαιρία αποτελούν σύμφωνα με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, καθώς για πρώτη φορά από το 1999 η Σερβία κάλεσε το λαό της στην περιοχή να προσέλθει στις κάλπες.

«Μετά τις εκλογές θα μπορούσε να επιτευχθεί και άλλη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» ανέφερε η κ. Άστον σε ομιλία της σε εκδήλωση του κέντρου Woodrow Wilson στην Ουάσινγκτον, ένα από τα κεντρικά θέματα της οποίας ήταν το Κόσοβο.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Βρυξελλών, στην οποία κατέληξαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε., η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι αξίζουν τα εύσημα κυρίως οι δύο πρωθυπουργοί και όχι η ίδια.

«Θυμάμαι ακόμη τις συναντήσεις, οι οποίες διαρκούσαν έως και 14 ώρες. Και οι δύο σκέφτονται το μέλλον των λαών τους, δεν θέλουν να κοιτάζουν πίσω στο παρελθόν» υπογράμμισε η κ. Άστον.

«Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι επιθυμούν η Σερβία και το Κόσοβο να γίνουν μέρος της Ε.Ε. και πρέπει να βρίσκονται στην Ε.Ε., γύρω από αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία», ανέφερε η κ. Άστον.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για βοήθεια, κάτι που έγινε σαφές με την πρόσφατη δολοφονία του μέλους της τελωνειακής υπηρεσίας της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (Eulex).

«Ο πρώτος που με ενημέρωσε με θλίψη, ήταν ο πρωθυπουργός της Σερβίας. Συνεργάζονται στενά μαζί μας για τον εντοπισμό του δράστη και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε η κ. Άστον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτίμησε ότι χρειάζεται προσοχή «επειδή υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η ειρήνη δεν είναι προς το συμφέρον τους», αλλά πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία στην περιοχή επιθυμεί την ειρήνη».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...