Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τα «ελληνάκια» της Αλβανίας


«Πρωταγωνιστές» Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, στις 23.40, στο MEGA


Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του «περιπλανήθηκαν» πέντε μέρες στα Τίρανα αναζητώντας τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά λόγω της κρίσης οι γονείς τους επέστρεψαν στην Αλβανία.

Τα περισσότερα παιδιά που μιλούν στην κάμερα των «Πρωταγωνιστών» δακρύζουν όταν συζητούν για την Ελλάδα, τα σχολεία τους και τις παρέες τους. Άλλωστε, τα περισσότερα από αυτά δεν ήξεραν καλά-καλά τα Αλβανικά όταν πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Κάποια από αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα ήταν τα «αλβανάκια», κάποια άλλα ήταν σημαιοφόροι στην ελληνικά σχολεία, όλα όμως θέλουν να συνεχίσουν κάποια στιγμή τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Οι κάμερες της εκπομπής κατέγραψαν τη ζωή των μαθητών σε δύο σχολεία των Τιράνων. Το Αρσάκειο Τιράνων και το δημόσιο σχολείο Βασίλ Σάντο (Vasil Shanto). Ο Σταύρος Θεοδωράκης παίζει ένα παιχνίδι με τους μαθητές τους Αρσακείου. Τους καλεί να πουν τις αγαπημένες τους ελληνικές λέξεις, σκιαγραφώντας έτσι τον κόσμο που μεγάλωσαν που είναι όμως πλέον και ο κόσμος που τους λείπει.

Αντιστοίχως, τα παιδιά του δημόσιου σχολείου 9χρονης φοίτησης αφηγούνται στην κάμερα της εκπομπής μια ιστορία αντιπροσωπευτική της ζωής τους στην Ελλάδα. Άλλα επιλέγουν να πουν τις περιπέτειες που τους έχουν διηγηθεί οι γονείς τους από την προσπάθειά τους να έρθουν και να ζήσουν στην Ελλάδα και άλλα αφηγούνται τις νεανικές τρέλες που έκαναν με τις παρέες τους στην Κυψέλη, τα Χανιά, την Λάρισα.


Ο δημοσιογράφος έκανε μαζί με τον 17χρονο Χρήστο το δρομολόγιο με το λεωφορείο προς τα Δυτικά Προάστια περνώντας από περιοχές απόλυτης φτώχειας αλλά και μεγάλης ανοικοδόμησης. Επίσης ανέβηκε με τον Μάριο, τον ράπερ στην τεράστια τσιμεντένια πυραμίδα του Χότζα που συνεχίζει να δεσπόζει αν και εγκαταλελειμμένη στο κέντρο των Τιράνων. Ο Μάριος μεγάλωσε σε ένα υπόγειο στο κέντρο της Αθήνας και τώρα φτιάχνει ρίμες στα Τίρανα για τον ρατσισμό και τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Ακόμη, η Ορνέλα, η οποία έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη, αφηγείται την περιπέτειά της να αποκτήσει νόμιμα χαρτιά στην Ελλάδα, πράγμα που της το αρνήθηκαν, αν και έχει τελειώσει το ελληνικό σχολείο.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε στο κατακόκκινο γραφείο του, τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και μίλησε μαζί του για όλα αυτά που συνδέουν τις δυο χώρες. Από τον κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό μέχρι βέβαια τα «ελληνάκια» της Αλβανίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε στα Τίρανα με τον οπερατέρ Γιώργο Πετράκη και τους δημοσιογράφους Λίνα Παπαδάκη και Λεωνίδα Σάββα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται ΟΛΑ αρκεί να μην είναι διαφημιστικά, δυσφημιστικά και να εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...